Ο Raymond Yusuff, 18 ετών, καλλιτέχνης και ιδρυτικό μέλος του «The Critics Company», λέει ότι το 2015 αποφάσισε μαζί με την παρέα του να κάνουν ταινίες και να πειραματιστούν με πράσινες οθόνες – χρησιμοποιούνται για να τοποθετήσουν μια εικόνα σε διαφορετικό φόντο – διαβάζοντας τη Βικιπαίδεια και παρακολουθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα στο YouTube.

Πως ξεκίνησε το The Critics Company;

Τα μέλη της λέσχης, The Critics Company, ποζάρουν στο σετ μιας από τις μικρού μήκους ταινίες τους, «Chase», στην πόλη Kaduna, Νιγηρία.

«Ανταλλάσαμε DVD και παρακολουθούσαμε πολλές ταινίες και ταινίες CGI (εικόνες που δημιουργούνται από υπολογιστή) με το VFX. Και θέλαμε να κάνουμε αυτό που βλέπαμε στην οθόνη. Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε από τα σπίτια μας, να πειραματιζόμαστε και να ενσαρκώνουμε ρόλους» λέει στο CNN.

Ο Yusuff προσθέτει ότι εκείνη την εποχή, τα μέλη της λέσχης δεν είχαν κάμερα για να μαγνητοσκοπήσουν τις ιστορίες τους, οπότε χρησιμοποίησαν την κάμερα ενός smartphone.

«Ο μπαμπάς μου είχε αυτόν τον παλιό φορητό υπολογιστή και τον ζήτησα. Αναζητήσαμε λογισμικό επεξεργασίας βίντεο όπως το Blender, το οποίο χρησιμοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε τα εφέ (CGI)», εξηγεί.

Το 2016, οι νέοι σκηνοθέτες έκαναν την πρώτη τους ταινία, «Redemption», αφού μάζεψαν χρήματα για ένα μήνα για να αγοράσουν το πράσινο ύφασμα που απαιτείται για να δημιουργήσουν τις δικές τους πράσινες οθόνες.

Ας γνωρίσουμε τα μέλη

Έχουν πλέον μετατραπεί σε μια κανονική εταιρεία παραγωγής. Οι «The Critics Company» έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 20 ταινίες μικρού μήκους, λέγοντας συχνά ιστορίες για ρομπότ, εξωγήινους και άτομα με υπερφυσικές ικανότητες.

Κρατούν τις ταινίες τους μικρές σε χρονική διάρκεια, επειδή δεν διαθέτουν επαρκή ηλεκτρική ενέργεια και βάση δεδομένων για τη μεταφόρτωση μεγάλων ταινιών στο Διαδίκτυο. Οι παραγωγές τους διαρκούν από μία εβδομάδα έως επτά μήνες για να ολοκληρώσουν μια ταινία και το κάθε μέλος στην ομάδα έχει καθορισμένο ρόλο.

«Τα κορίτσια (Rejoice, Rachael και Rachael, ηλικίας 14, 9 και 7) είναι ηθοποιοί, αλλά μερικά από αυτά αρχίζουν να εκφράζουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία ταινιών. Ο Godwin (20 ετών) είναι σκηνοθέτης και συγγραφέας. Ο Ronald (16 ετών) κάνει τα σκηνικά μας, ο Victor (16 ετών ) ασχολείται με τον φωτισμό. Ο Lawson (18 ετών) είναι στον ήχο ενώ ο Richard (15 ετών) επιβλέπει τα στάδια της παραγωγής. Ο Ridwan Adeniyi, 27 ετών, ολοκληρώνει την ομάδα ως υπεύθυνος τους.», λέει ο Yusuff.

Όταν ο J.J. Ο Abrams έγινε μέλος του «The Critics Company»

Ο Nollywood, ο τομέας του κινηματογράφου της Νιγηρίας, είναι μια βιομηχανία 658 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει παράγει εκατοντάδες ταλαντούχους ηθοποιούς και κινηματογραφιστές σε ολόκληρη τη χώρα.

Μερικά από αυτά τα ταλέντα, συμπεριλαμβανομένων των The Critics, αρχίζουν και παίρνουν προσοχή από το Χόλιγουντ.

Τον Αύγουστο του 2019, οι νέοι κινηματογραφιστές ήρθαν σε επαφή με αμερικανικά στελέχη ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των Franklin Leonard, Scott Myers και J.J.  Abrams – σκηνοθέτης των blockbusters του Χόλιγουντ, όπως το «Star Wars: The Rise of Skywalker» – αφού ένα από τα κλιπ της συνέντευξής τους έγινε viral.

Ο Franklin Leonard τους έστειλε ένα μήνυμα στο Twitter λέγοντας: «Πρώτα απ ‘όλα, κάνετε πραγματικά καλή δουλειά» λέει ο Yusuff στο CNN.

«Μας είπε ότι βρήκε τα βίντεό μας και ότι ήταν φίλος με τον J.J. Abrams και μερικά άτομα στο Χόλιγουντ. Μας είπε να στείλουμε μια λίστα στο WhatsApp εξοπλισμού που ίσως χρειαζόμαστε για τις ταινίες μας.»

Τον περασμένο Αύγουστο, τα παιδιά έλαβαν μια μεγάλη αποστολή εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών υψηλών προδιαγραφών, οθόνες, κάμερες και σταθεροποιητές από τον Abrams και τον Leonard.

«Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι, τόσο χαρούμενοι γι ‘αυτό» είπε ο Yusuff.

Σε συνέντευξή του στο Hollywood Reporter τον Σεπτέμβριο, ο Abrams είπε ότι ήταν χαρούμενος που εισήχθη στην εταιρεία The Critics Company από τον Leonard, προσθέτοντας ότι οι νέοι σκηνοθέτες είχαν ταλέντο και αποφασιστικότητα. «Το να τους πάρεις επιπλέον εξοπλισμό ήταν απλά να προσθέσουμε καύσιμο στη φοβερή φωτιά τους», είπε στη συνέντευξη.