Και όμως! Ο χιονοπόλεμος είναι κάτι που εδώ και δεκάδες χρόνια συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Ένα κλιπ διάρκειας 50 δευτερολέπτων με Γάλλους που πετούν ο ένας στον άλλον χιονόμπαλες είναι ένα  αριστούργημα που  έχει γίνει viral.

Η μετατόπιση στο χρόνο προσφέρει μιας άλλης διάστασης γοητεία και μαγεία.

Το βίντεο τραβήχτηκε στη Λυών, το 1896, από τους αδελφούς Lumière.

Αρχικά ήταν ασπρόμαυρο, φυσικά, και ασταθές λόγω του χαμηλού ρυθμού καρέ.

Αλλά αυτή η μάχη του χιονοπόλεμου η οποία έχει πρόσφατα χρωματιστεί και «σταθεροποιηθεί» δίνει ένα αποτέλεσμα σημαντικά μοντέρνο.

Το βίντεο εμφανίζει δευτερόλεπτα χαράς αλλά ανελέητης μάχης :  οι Γάλλοι που συμμετέχουν γελούν και πετούν χιονόμπαλες  ο ένας στο πρόσωπο του άλλου στα πρόσωπα του άλλου με τρομακτική αγριότητα. Διακρίνονται περίπου 15 άντρες με κοστούμια και καπέλα και γυναίκες με μακριά φουσκωτά μανίκια, ενώ οι φούστες τους προστατεύονται από ποδιές.

Οι μαχητές ξεκινούν από τις δύο πλευρές ενός εντυπωσιακού δεντρόφυτου δρόμου, αλλά σύντομα καταλήγουν όλοι μαζί. Είναι σαν μια από αυτές τις μεγάλες σκηνές μάχης στο τέλος μιας ταινίας με υπερήρωες.

Η χρορογραφία της μάχης δείχνει τους ήρωες της ταινίας να περιστρέφονται, να σκύβουν για να αποφύγουν τις βολές, ή να κατεβαίνουν  για να φορτώσουν ξανά με «πυρομαχικά». Κεφάλια εξαφανίζονται μέσα σε εκρήξεις χιονιού. Οι γενναίοι μαχητές πέφτουν ξαφνικά…

Και πολλές άλλες πολεμικές σκηνές όπου οι μάχες , οι ελιγμοί και τακτική μπορούν να θυμίσουν σκηνές από σύγχρονες ταινίες ή και από την πραγματικότητα ανάλογα με την προβολή της φαντασίας τους καθενός και της καθεμιάς.