Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ευχήθηκε η ΕΕ «να απαλλαγεί σύντομα, από τη στρατηγική της τύφλωση».

Ειδικότερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα ελπίζει να ανοίξει «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αντικείμενο εφαρμογής «δύο μέτρων και δύο σταθμών» τόσο εκ μέρους της Ουάσινγκτον όσο και εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο ως προς την ανατολική Μεσόγειο, όσο και ως προς τους S-400. Ευχόμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από την στρατηγική τύφλωση που την διακατέχει το συντομότερο δυνατόν», είπε και πρόσθεσε : «Πιστεύω ότι ο (Τζο) Μπάιντεν θα αποδώσει την δέουσα σημασία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ».

«Μεροληπτική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Ντεμιρτάς»

Παράλληλα, καταδίκασε ως «μεροληπτική», «υποκριτική» και «πολιτικού χαρακτήρα» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ζητεί την αποφυλάκιση του κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι μόνο τουρκικά δικαστήρια μπορούν να λάβουν απόφαση για το θέμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούμενο το Reuters. Απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματός του, ο τούρκος πρόεδρος, είπε ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι «τρομοκράτης», «υπεύθυνος για δεκάδες θανάτους» κατά τις διαμαρτυρίες του 2014.