Διάφοροι επίσημοι φορείς κάθε χρόνο επιλέγουν μία ή περισσότερες λέξεις και όλες μαζί δημιουργούν μια συνολική λίστα με τις πιο αντιπροσωπευτικές λέξεις για την εκάστοτε χρονιά. Φέτος, οι προτάσεις που έγιναν ήταν αντίστοιχες με το κλίμα του 2020: κάπως… δυσάρεστες και αρνητικές.

Το dictionary.com διάλεξε την λέξη «existential» (υπαρξιακός) για να περιγράψει την απειλή που αντιμετωπίσαμε ως κοινωνία και ως είδος. To λεξικό Oxford διάλεξε την λέξη «climate emergency» (κλιματική επείγουσα ανάγκη), γιατί θεωρεί ότι αυτό είναι το πρόβλημα που ορίζει τους καιρούς μας. Το Merriam-Webster ήταν το μόνο λεξικό που έδωσε μια αίσθηση αισιοδοξίας, επιλέγοντας ως χαρακτηριστικότερη λέξη για το 2020 το «they» με την έννοια του ουδέτερου γένους, αντί για θηλυκού ή αρσενικού. Η χρήση του επηρεάζει την αγγλική γλώσσα, όπως κρίθηκε. Στα ελληνικά, το ουδέτερο αρχίζει επίσης να κατακτά έδαφος σε σχέση με το θηλυκό και το αρσενικό, ενώ στην γλώσσα των social media το @ αντικαθιστά την κατάληξη -ες και -οι στα επίθετα και τα ουσιαστικά του πληθυντικού αριθμού.

Διαβάστε παρακάτω κι άλλες λέξεις που χαρακτήρισαν το 2020 σύμφωνα με συμβούλους επιχειρήσεων, καλλιτέχνες, διευθυντές εταιρειών και project managers από όλον τον κόσμο, όπως τις δημοσιεύσαν οι New York Times.

1. Unpredictability (Απρόβλεπτες καταστάσεις/Μη προβλεψιμότητα)

2. Subversive (Ανατρεπτικός)

3. Extreme (Ακραίος)

4. Ready (Έτοιμος)

5. Send It (με την έννοια του «επιτέλους κάντο, τόλμα το»)

6. Soul (Πνεύμα)

7. Transformation (Μεταμόρφωση)

8. Delete (Διαγράφω)

9. Refresh (Ανανεώνω)

10. Clarity (Σαφήνεια)

11. Decency (Ευπρέπεια)

12. Anti-Woke (αντι-ξύπνημα/ κατάσταση ύπνωσης, κυρίως πνευματικής)

13. Authenticity (Αυθεντικότητα)

14. Better (Καλύτερα)

15. Miraitowa (Η μασκότ των Ολυμπιακών του 2020 που πήγαν για το 2021. Mirai = μέλλον και towa = αιωνιότητα)

16. Change (Αλλαγή)

17. Fortitude (Σθένος)

18. Responsibility (Υπευθυνότητα)

19. Hindsight (Η γνώση που έρχεται μετά από ένα πάθημα/»στερνή μου γνώση»)

20. Woof (Γαβ).