Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις όποιες ελπίδες των πολιτών για διεύρυνση στο ωράριο ελεύθερων μετακινήσεων.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έστειλε μήνυμα σημειώνοντας ότι εάν χρειαστεί το επόμενο διάστημα θα πάμε σε ακόμη πιο σκληρά lockdown σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Όσο πιο στενός ο κύκλος των ανθρώπων με τους οποίους θα περάσουμε τις γιορτές, τόνισε ο κ. Πέτσας, τόσο μικρότερη θα είναι η διασπορά.

Σημείωσε ότι δεν έχει σημασία τόσο ο αριθμός των ατόμων που θα βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι, αλλά το πιο σημαντικό είναι να περάσουμε τις γιορτές με την ίδια  οικογένεια.

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «θέλουμε με την πειθώ να παρακινηθούν και οι επιφυλακτικοί συμπολίτες μας».

Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι τον Φεβρουάριο – Mάρτιο θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Pfizer θα φθάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου.  Την αμέσως επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Καμπανάκι για τις «πορτοκαλί» περιοχές

Ερωτηθείς για το καμπανάκι κινδύνου σε περιοχές που θεωρούνται «πορτοκαλί»-«κόκκινες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εαν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί»

Όπως τόνισε ο κ Πέτσας είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε και σημείωσε πως εάν τα μέτρα τηρούνται, αποδίδουν, τότε δεν υπάρχει λόγος να παραταθούν.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πολύ σημαντικό μέτρο είναι και αυτό που ανακοινώθηκε χθες για δωρεάν μαζικά γρήγορα τεστ για τον κοροναϊό.

Όπως εξήγησε, μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον να υποβληθούν σε τεστ, στα 386 σημεία ελέγχου που έχουν καθοριστεί. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα.

Αναφερόμενος στις γιορτές ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι να έχουμε ένα κλειστό κύκλο, «να μην ανοίγουμε τις επαφές μας». «Ας προσπαθήσουμε να είναι τα ιδια πρόσωπα, οι επαφές μας».

«Μη χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν»

Ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες ενόψει των ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καθώς ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι οι γιορτές πρέπει να είναι οικογενειακές.

«Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν. Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης» τόνισε από την πλευρά του  ο Χαράλαμπος Γώγος .

Ρεβεγιόν με μάσκες λέει ο ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει των εορτών, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκες σε τυχόν οικογενειακές ή φιλικές συναθροίσεις ώστε να να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Η εν λόγω συμβουλή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΠΟΥ, μαζί και με άλλες συστάσεις . Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον εορτασμό Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ο ΠΟΥ αναφέρει πως, εάν αυτός πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο, «ο περιορισμός των ατόμων και ο καλός αερισμός είναι το «κλειδί». Μπορεί να μοιάζει περίεργο να πρέπει να φοράτε μάσκες και να κρατάτε αποστάσεις από την οικογένεια και τους φίλους σας, αλλά αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στη διασφάλιση της υγείας όλων».