Αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας για το εμβόλιο έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Το όνομα του σχεδίου είναι «Ιπποκράτης». Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την επιχείρηση «Ελευθερία» της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
  • 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτές τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε:

  • 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται
  • Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας

Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς.

Δηλαδή απαιτούνται:

  • 4.000-5.000 αστυνομικοί γι’ αυτό
  • Εξετάζεται η εμπλοκή στρατού ή ως τελευταία επιλογή εταιρείες σεκιούριτι

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη:

  • Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.
  • Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά
  • ίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια, όπως επίσης από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ελλάδα για την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία»

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη χώρα μας για την έναρξη της «Ελευθερίας», όπως ονομάστηκε η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κοροναϊού. Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πιθανόν να ξεκινήσουν ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Με την Pfizer να έχει περιορίσει στο μισό την παραγωγή της έως το τέλους του έτους, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, η χώρα μας αναμένεται σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα να παραλάβει αρχικά λίγο πάνω από 300.000 δόσεις, μειωμένες κατά περίπου 40% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Επειδή όπως βλέπουμε υπάρχει περιορισμός στην αρχή των εμβολίων που είναι διαθεσίμων κάποιος ο οποίος έχει τίτλο αντισωμάτων μπορεί να μην κάνει το εμβόλιο και να το κάνει κάποιος άλλος που το χρειάζεται ώστε συνολικά να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης σε ταχύτερο δυνατό χρόνο» ανέφερε στην ενημέρωση για τον κοροναϊό ο Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος του ΕΟΦ.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες. Από αύριο μάλιστα ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα από όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου σημαντικό με την προστασία και ασφάλεια των ασθενών που βρίσκονται μέσα στα νοσοκομεία» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία στην χώρα μας.

Το πιο κρίσιμο σημείο είναι η επιτυχής διανομή του εμβολίου από τις αποθήκες με τους καταψύκτες στα 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα. (GFX) Για όσους πολίτες δεν μπορούν να δώσουν προφορική συναίνεση όπως άτομα με νοητική υστέρηση, άνοια ή ψυχικές παθήσεις κάποιος οικείος ή δικαστικός συμπαραστάτης θα συμπληρώνει αυτό το έγγραφο με το οποίο θα δίνεται η συγκατάθεσή τους επιβεβαιώνοντας ότι έχουν ενημερωθεί για τον εμβόλιο και τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειές του.

Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας με τη διάθεση στη χώρα μας και της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα.

«Με βάση τις ενδείξεις που έχουμε πιθανολογείται ότι τους πρώτους μήνες του 2021 θα καταφέρουμε τα φάρμακα αυτά να κυκλοφορήσουν και εμπορικά στην Ευρώπη» είπε ο κ. Φιλίππου.

Έως τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ώστε να είναι εφικτοί οι εμβολιασμοί πιθανόν από τις 27 Δεκεμβρίου και μετά.