Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, εξέφρασε την οργή της Άγκυρας μια μέρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά των S-400.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν κλονίσει όλες τις αξίες στη συμμαχία τους και ζήτησε την ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Οι κυρώσεις έχουν κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με την Ουάσιγκτον» επεσήμανε, τονίζοντας ότι «η επιστροφή στη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τις Ηνωμένες Πολιτείες […] θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Μπαράζ δηλώσεων

Θέση πήρε, δε, και ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «λυπηρό το γεγονός ότι η ρητορική των κυρώσεων κατά της χώρας μας έχει ενταθεί πρόσφατα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

«Αυτά τα μέτρα κατά της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ -τον οποίο στοχεύουν οι κυρώσεις- εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να  καταστήσει την αμυντική βιομηχανία εντελώς ανεξάρτητη.

«Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση ούτε η δική μου ούτε της ομάδας μου εξαιτίας οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο εξωτερικό εναντίον μου ή κατά της υπηρεσίας μας. Δεν είναι σε θέση να εμποδίσει με κανέναν τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία» ήταν η απάντηση του Ντεμίρ στις κυρώσεις.