Η τέχνη του να κάνεις «θέμα» το «τίποτα». Ή αλλιώς η προσπάθεια μιας Ομοσπονδίας να σπιλώσει μια ομάδα και να της προκαλέσει πρόβλημα. Ηθελημένα, άθελα, λόγω ανικανότητας; Αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιοι. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΕΠΟ θα κληθεί επίσημα, με εξώδικο, να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που ένα εμπιστευτικό έγγραφο από τη FIFA, για ένα τελείως τυπικό θέμα για τη μεταγραφή του Ογκμουντουρ Κρίστινσον, δόθηκε πρώτα στα ΜΜΕ και εν συνεχεία (και μετά το πέρας της προβλεπόμενης διορίας) στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η είδηση κυκλοφόρησε με πηχυαίους τίτλους και σε… έπειθε ότι κάτι κακό έχει συμβεί στη μεταγραφή του Κρίστινσον, από τη Λάρισα στους Πειραιώτες. Οτι κάποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός. Μάλιστα, κυκλοφόρησε και με το σχετικό (υποτίθεται εμπιστευτικό) έγγραφο που έστειλε η FIFA στην ΕΠΟ. Με σκοπό, προφανώς, να δημιουργήσει μία ακόμη επικοινωνιακή φωτοβολίδα στην τοξική ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία.

Τι ισχύει; Και γιατί η FIFA έστειλε το σχετικό έγγραφο στην ΕΠΟ; Διότι το ζήτησε η πρώτη ομάδα του Κρίστινσον. Η ισλανδική Φραμ. Η ομάδα που έχει δικαίωμα σε τροφεία από κάθε μεταγραφή του, έως το τέλος της καριέρας του. Ενα τυπικό χαρτί, από αυτά τα δεκάδες που φτάνουν στην ΕΠΟ για τέτοιες μεταγραφές. Εξηγούμαστε.

Στις διεθνείς μεταγραφές, δηλαδή εάν ο Ολυμπιακός αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή από το εξωτερικό, η ενημέρωση της FIFA για τα ποσά και για όλες τις λεπτομέρειες είναι άμεση, μέσω του συστήματος TMS. Βγαίνουν αυτόματα τα τροφεία που πρέπει να πληρώσει η ομάδα που αγοράζει στον σύλλογο από τον οποίο «βγήκε» ο ποδοσφαιριστής.

Στις εσωτερικές μεταγραφές (εντός Ελλάδος, Ιταλίας, Ισπανίας κλπ), η FIFA πρέπει να ενημερωθεί από την ΕΠΟ (ή την αντίστοιχη ομοσπονδία) για τα ποσά, ώστε ο περίφημος «μηχανισμός αλληλεγγύης» να ενεργοποιηθεί και να δοθούν τα χρήματα που προβλέπονται ως τροφεία και τα οποία προκύπτουν από το συνολικό ποσό της μεταγραφής. Αυτό, λοιπόν, έγινε και στην περίπτωση του Κρίστινσον. Η FIFA ρώτησε την ΕΠΟ για το ποσό της μεταγραφής του Κρίστινσον, για να λάβει το αντίστοιχο ποσοστό ως τροφεία η Φραμ Ρέικιαβικ.

Αυτή είναι η ιστορία για το τι πραγματικά ισχύει για το έγγραφο που πήγε στην ΕΠΟ για τον Ολυμπιακό και τον Κρίστινσον.

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση ωστόσο είναι άλλο. Στο έγγραφο που αποκαλύπτεται, αναφέρεται ρητά ότι «…θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να επιβεβαιώσετε στις υπηρεσίες μας όχι αργότερα από τις 8 Δεκεμβρίου 2020 αν ο ποδοσφαιριστής Όγκμουντουρ Κρίστινσον έχει μετεγγραφεί από το συνδεδεμένο κλαμπ σας Λάρισα στο συνδεδεμένο κλαμπ σας Ολυμπιακός και, αν ναι, πότε έγινε η συγκεκριμένη μεταγραφή και ποιες ήταν οι οικονομικές συνθήκες της συγκεκριμένης μεταγραφής».

Πότε ενημέρωσε η ΕΠΟ τον Ολυμπιακό; Εστειλε έγγραφο στα γραφεία της ΠΑΕ μόλις χθες, στις 14 Δεκεμβρίου! Δηλαδή 6 ημέρες μετά τη λήξη της διορίας που είχε θέσει η FIFA. Και την ίδια ημέρα το έγγραφο διέρρευσε στα ΜΜΕ! Για την ακρίβεια, πρώτα πήγε στα ΜΜΕ και εν συνεχεία έφτασε στον Ολυμπιακό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Ολυμπιακός δεν θα αφήσει έτσι την υπόθεση. Και σύμφωνα με πληροφορίες στέλνει εξώδικο στην ΕΠΟ κατηγορώντας τη για «σκόπιμη καθυστέρηση κοινοποίησης εγγράφου από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία». Μάλιστα, αυτό αναμένεται να κοινοποιηθεί και στη FIFA, καθώς οι Ερυθρόλευκοι ανησυχούν ότι λόγω της καθυστερημένης ενημέρωσής τους από την Ομοσπονδία, μπορεί να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο από τη FIFA εν αγνοία της ΠΑΕ. Για ένα θέμα που είναι τελείως τυπικό.