Ο πρωθυπουργός του μικρού αφρικανικού βασιλείου Εσουατίνι πέθανε χθες Κυριακή σε νοτιοαφρικάνικο νοσοκομείο, ανακοίνωσε το βράδυ η κυβέρνηση της άλλοτε Σουαζιλάνδης, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια.

Ηταν «ασυμπτωματικός»

Ο Αμπρόζ Ντλαμίνι, πρωθυπουργός στην τελευταία απόλυτη μοναρχία της ηπείρου, ήταν 52 ετών.

«Η αυτού μεγαλειότης μου ανέθεσε να ενημερώσω το έθνος για τον λυπηρό και πρόωρο θάνατο της αυτού εξοχότητος» του πρωθυπουργού «το απόγευμα, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θέμπα Μασούκου στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο Ντλαμίνι είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής την 1η Δεκεμβρίου, δύο εβδομάδες και πλέον αφού διαγνώστηκε πως είχε προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Ανακοίνωσε πως μολύνθηκε τη 15η Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι ήταν «ασυμπτωματικός» και προσθέτοντας πως αισθανόταν καλά. Προετοιμαζόταν τότε να συνεχίσει να «εργάζεται από το σπίτι» ώσπου να λάβει πράσινο φως από τους γιατρούς.

Oμως κατόπιν αποφάσισε, «για να επιταχύνει την αποθεραπεία του» να πάει σε νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Θάνατοι και κρούσματα

Κατά τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή, προτού γίνει γνωστός ο θάνατος του πρωθυπουργού, το Εσουατίνι έχει καταγράψει πάνω από 6.700 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 127 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Αμπρόζ Ντλαμίνι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος τράπεζας και αργότερα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, χωρίς καμία εμπειρία στην πολιτική, ονομάστηκε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2018. Διαδέχθηκε τον Σιμπουσίσο Ντλαμίνι, που είχε πεθάνει εξαιτίας ασθένειας.

Ο ρόλος του επικεφαλής της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένος στο Εσουατίνι, όπου ο βασιλιάς, στον θρόνο από το 1986, ονομάζει τους υπουργούς και ελέγχει το κοινοβούλιο.

Στη φτωχή, περίκλειστη χώρα στο νότιο τμήμα της Αφρικής, τα πολιτικά κόμματα είναι απαγορευμένα. Oλοι οι υποψήφιοι για το κοινοβούλιο είναι «ανεξάρτητοι».

Πηγή: ΑΠΕ