Στις αρχές του 2020, όταν ο κοροναϊός έκανε το… άλμα του από την Κίνα στον υπόλοιπο πλανήτη, οι κυβερνήσεις στράφηκαν στο πιο σκληρό όπλο που διέθεταν στη φαρέτρα τους για την αντιμετώπιση μιας άγνωστης πανδημίας: τα καθολικά lockdown.

Τότε, με τον φονικό ιό να είναι κάτι το πρωτόγνωρο, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούσαν ότι θα ήταν καλύτερα από υγειονομικής άποψης να κλειστούμε μέσα, ούτως ώστε να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του ιού και δοθεί χρόνος στους επιστήμονες να μελετήσουν τον ιό και να ξεκινήσουν οι δοκιμές για το εμβόλιο. Έτσι και έγινε.

Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, άλλες πιο νωρίς, άλλες πιο αργά ανακοίνωσαν καθολικό lockdown, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πορεία του φονικού ιού.

Με τις οικονομίες να «ασφυκτιούν» και τις εταιρίες να καταρρέουν η μια μετά την άλλη από τα οικονομικά προβλήματα, περίπου δύο μήνες μετά την επιβολή του lockdown οι χώρες προχώρησαν σε σταδιακή άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Η εστίαση άνοιξε, η νυχτερινή διασκέδαση πήρε μπρος, τα μαγαζιά σήκωσαν ρολά και η ζωή μας επέστρεψε σε μια κάποια κανονικότητα.

Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία μάλιστα είχε πάρει πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, αποτελώντας μάλιστα παράδειγμα προς μίμηση στο εξωτερικό.

Λίγους μήνες μετά, με το εμβόλιο να βρίσκεται προ των πυλών και τις χώρες να ετοιμάζονται για τους εμβολιασμούς, τίποτα δεν έχει πάει… βάσει σχεδίου.

Οι περισσότερες χώρες έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν στη λύση νέου lockdown, το οποίο παρ’ όλα αυτά δεν αποδίδει όπως το πρώτο.

Παράλληλα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, για το οποίο προειδοποιούσαν όλοι οι επιστήμονες, πριν καλά καλά τελειώσει το πρώτο, είναι πολύ πιο φονικό.

«Αποτυχία» του δεύτερου lockdown στην Ελλάδα

Στις 7 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε το δεύτερο lockdown, το οποίο όσο και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει με ημίμετρα, έμοιαζε μονόδρομος.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για καραντίνα 3 εβδομάδων, η οποία θα ολοκληρωνόταν στις 30 Νοεμβρίου. Έκτοτε έχουν δοθεί 3 παρατάσεις, με τον Στέλιο Πέτσα να ξεκαθαρίζει κατά την ανακοίνωση της τελευταίας χρονικά παράτασης, ότι τα περιοριστικά μέτρα θα βρίσκονται στη ζωή μας, έως τις 7 Ιανουαρίου. Δηλαδή για δυο μήνες από την πρώτη επιβολή τους.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μετά από 5 ολοκληρωμένες εβδομάδες lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν επιτρέπει να ανοίξει τίποτα πέραν των κομμωτηρίων και των μικρών βιβλιοπωλείων.

Μάλιστα, δεν κατέστη δυνατό να ανοίξει ούτε καν τα καταστήματα εν όψει Χριστουγέννων, με το ψώνια να γίνονται μόνο μέσω του click away, μιας πρακτικής που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της αγοράς.

Η χώρα μας δεν είναι η μόνη που αναγκάζεται να στραφεί σε ένα παρατεταμένο lockdown για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Αντί για χαλάρωση του lockdown η Γαλλία πήρε πολύ αυστηρά μέτρα

Η Γαλλία, η οποία αποτέλεσε την πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τόσο το δεύτερο lockdown, όσο και την άρση του, ανακοίνωσε πως όχι μόνο δεν θα προχωρήσει, όπως σχεδίαζε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αλλά αντιθέτως θα προχωρήσει αυτηροποίησή τους.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Καστέξ, η Γαλλία δεν θα ανοίξει εκ νέου τα μουσεία, τους κινηματογράφους και τα θέατρα στις 15 Δεκεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, επιβάλλεται εκ νέου η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 τοπική ώρα, κάθε βράδυ, περιλαμβανομένης της 31ης Δεκεμβρίου.

Στον ίδιο δρόμο η Γερμανία

Το δρόμο της Γαλλίας αναμένεται να ακολουθήσει και η Γερμανία, όπου σύμφωνα με τη Deutsche Welle, την Κυριακή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων θα συζητήσουν την επιβολή ακόμα αυστηρότερων μέτρων.

Παρ΄ ότι από τις αρχές Νοεμβρίου η Γερμανία βρίσκεται σε μερικό lockdown ο αριθμός νέων κρουσμάτων κοροναϊού αυξάνεται. Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην αυριανή τους τηλεδιάσκεψη η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα αποφασίσουν την επιβολή ενός lockdown. Το ζητούμενο είναι από πότε θα τεθεί σε ισχύ και ποια μέτρα θα περιλαμβάνει.

Οι προσπάθειες, πάντως, που έχουν γίνει στο παρελθόν για μια συνεννόηση σε κοινά μέτρα και σταθμά έχουν πετύχει μόνο ως ένα βαθμό. Μέχρι στιγμής τα κρατίδια, τα οποία άλλωστε έχουν το πρώτο λόγο σε ζητήματα υγείας, ακολουθούν τη δική τους ατζέντα.

Συνεπώς, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι και η αυριανή διάσκεψη θα καταλήξει σε μια συμφωνία πλαίσιο, το οποίο ενδέχεται να προβλέπει γενικό lockdown και συνεννόηση σε βασικούς κανόνες από εκεί πέρα όμως τα κρατίδια θα αποφασίζουν τα επιμέρους μέτρα.

Αυστηρά μέτρα και στην Ολλανδία

Την ίδια στιγμή, αύριο μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης συναντώνται για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

Ο λόγος είναι ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 9.000 και πλέον μέσα σε ένα 24ωρο, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Με τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασε τα 600.000 και ο αριθμός των θανάτων τους 10.000.

«Δύσκολοι μήνες» και στην Αυστρία

Ο εφιάλτης του κοροναϊού δεν σταματά εκεί. Έπειτα από διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων αποσύρει, λόγω του ακόμη υψηλού αριθμού νέων λοιμώξεων κοροναϊού και της μεγάλης επιβάρυνσης στα νοσοκομεία, την αρχικά εξαγγελθείσα χαλάρωση.

«Απέχουμε πολύ από μία γενική χαλάρωση, τα επίπεδα μόλυνσης είναι ιδιαίτερα υψηλά στο ιδιωτικό περιβάλλον, ο ιός δεν σταματά πριν από τις γιορτές, ο κίνδυνος μόλυνσης συνεχίζει να είναι ακόμη πολύ υψηλός, η πανδημία κάθε άλλο παρά τέλειωσε» τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο ίδιος, λέγοντας «δόξα τω θεώ» που είχε επιτυχία το lockdown, εφιστά την προσοχή ότι τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι Αυστριακοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη «δύσκολους καιρούς».

Τα νέα, αυστηροποιημένα μέτρα προβλέπουν υποχρεωτικά τεστ κοροναϊού για περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, και ότι τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν επίσης να εκδώσουν κανονισμό υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους.

Τι πήγε στραβά αυτή τη φορά;

Τι όμως πήγε στραβά στο δεύτερο lockdown και δεν πέφτουν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι; Γιατί το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα;

Μιλώντας, για παράδειγμα για την Ελλάδα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ενδεικτικά τα όσα είπε προ ημερών στο ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικούς εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε ότι στη Θεσσαλονίκη -όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε- θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα δεν έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν.

Και οι ειδικοί όμως να δώσουν κάποιες παραπάνω εξηγήσεις, για την απογοητευτική επιδημιολογική εικόνα, πέραν της διαπίστωσης ότι το δεύτερο κύμα του κοροναϊού είναι πιο επιθετικό.

Μεταξύ άλλων, μιλούν για «καθυστερημένες αποφάσεις», ενώ επισημαίνουν ότι η διασπορά ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Αναφέρουν δε, ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και η ελλιπής συμμόρφωση στα μέτρα, σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται να έχουν παίξει επίσης ρόλο στην πορεία των κρουσμάτων.

Όπως δήλωσε, από την πλευρά του ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, τα κρούσματα δεν έχουν περιοριστεί εξαιτίας της μεγάλης διασποράς, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και ο χρόνος κάμψης που απαιτείται είναι μεγαλύτερος. Τόνισε ότι «τα δεδομένα δεν είναι αυτά που θα ήθελε κανείς για να μπούμε σε μια φάση άρσης των μέτρων». Προειδοποίησε δε ότι  ένα άκαιρο άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κλείσιμο αργότερα και μεγαλύτερη οικονομική ζημιά.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αρχίζει να φαίνεται μια καθοδική τάση. Παρότι τα νέα περιστατικά αρχίζουν να έχουν μια τάση μείωσης, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν πίεση, γι’ αυτό είναι τελείως απαραίτητη η πλήρης στήριξη του ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, δε, με τον λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Μάριο Λαζανά, σημαντικό ρόλο παίζει ότι το δεύτερο lockdown δεν έχει τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας με το πρώτο.

Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη παρότι είναι το lockdown το πιο μεγάλο χρονικά που έχει γίνει στις υπόλοιπες πόλεις, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει κι επίσημη απάντηση γιατί δεν έχουν αποδώσει, δεν υπάρχει. «Πιστεύω ότι τα μέτρα τηρούνται εν μέρει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δηλαδή τα δικαστήρια λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εφορίες λειτουργούν επίσης κανονικά. Έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο αυστηρό lockdown», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, εξήγησε ότι υπάρχει ο φόβος ότι αν ανοίξει η αγορά μετά από τόσο καιρό που ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα στα σπίτια του και θα θέλει να αισθανθεί καλύτερα, «θα ξεχυθεί, δε θα τηρηθούν τα μέτρα και τον Ιανουάριο θα φουντώσουν τα νοσοκομεία πάλι» υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να γίνει χειρότερη από τώρα, γιατί ακόμα δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευμένων και των διασωληνωμένων.

Γιατί απέτυχε και στη Γερμανία;

Από την άλλη πλευρά, αναφορικά με τη Γερμανία, η DW προσπάθησε να εξετάσει τι πήγε στραβά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όπως αναφέρει, το δημοσίευμα, τα περιοριστικά μέτρα είχαν ως στόχο να λειτουργήσουν σαν «κυματοθραύστης» απέναντι στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια και άλλοι χώροι έκλεισαν. Εμπορικά καταστήματα, σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί έμειναν ωστόσο ανοιχτά. Η κεντρική ιδέα του μερικού lockdown ήταν να περιοριστούν όσο γίνεται οι τομείς που αφορούν τη διασκέδαση και τον ελεύθερο χρόνο και να στηριχθεί η οικονομία με την στενή έννοια. Οι εργαζόμενοι θα συνέχιζαν κανονικά να εργάζονται και τον ελεύθερο χρόνο τους θα τον περνούσαν στο σπίτι.

Στο μεταξύ οι χριστουγεννιάτικες αγορές, με την παραδοσιακή τους μορφή δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Εντούτοις πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων εκμεταλλεύονται κενά στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις και έχουν αρχίσει πωλήσεις εκτός καταστημάτων. Το χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί «to go» σημειώνει ήδη επιτυχία σε πολλές γερμανικές πόλεις.

Από τη Στουτγκάρδη και την Κολωνία ως το Αμβούργο και την Κολωνία αρκετοί καταστηματάρχες προσφέρουν το περίφημο Glühwein μαζί με μικρά εδέσματα έξω από τα μαγαζιά τους ώστε να κερδίσουν μερικά ευρώ παραπάνω. Χρήματα που δεν προέρχονται από την κρατική βοήθεια.

Στο παράδειγμα των μεμονωμένων χριστουγεννιάτικων πάγκων που έχουν στηθεί σε κάποιες γερμανικές πόλεις προς αντικατάσταση των χριστουγεννιάτικων αγορών παρατηρούνται ήδη ορισμένα προβλήματα. Ειδικά αργά, όταν ήδη έχει καταναλωθεί αλκοόλ, έχει παρατηρηθεί να μην τηρούνται οι αποστάσεις στις ουρές. Κάποιοι δυσαρεστούνται όταν τους ζητείται να μην συνωστίζονται μπροστά από τους πάγκους.

Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Έτσι στη Βαυαρία, όπου η πανδημία δείχνει ακόμη το σκληρό της πρόσωπο, απαγορεύθηκε η κατανάλωση αλκοόλ σε υπαίθριους χώρους. Η Βαυαρία προχωρά και ένα βήμα παραπέρα προς την αυστηροποίηση των περιορισμών και φτάνει πλέον μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας. Παρόμοια μέτρα ισχύουν ή αναμένονται και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Σαξονία.

Στη Γερμανία η προστασία από τις λοιμώξεις εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατιδίων. Οι τοπικές κυβερνήσεις λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα μέτρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μικρή επιρροή σε αυτό. Η καγκελάριος, που τάσσεται υπέρ αυστηρών μέτρων, διεξήγαγε πολύωρες και έντονες συζητήσεις με τους τοπικούς πρωθυπουργός. Στο τέλος έπρεπε να παραδεχθεί την ήττα της. Κατά συνέπεια τα όσα ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ποικίλουν ανά κρατίδιο και ενίοτε είναι αντιφατικά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ασυμφωνία για τα μέτρα που θα ισχύουν ενόψει Χριστουγέννων.

Προβληματίζονται οι ειδικοί με την άρση του lockdown

«Η σύσταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στο ωράριο για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από εκεί και πέρα η κυβέρνηση αποφασίζει» δήλωσε από την πλευρά της το Σάββατο η Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος, Γυναικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τα θετικά νέα η κ. Κοτανίδου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε γνωστό ότι «χθες για πρώτη φόρα είχαμε 65 εξιτήρια παραπάνω από ό,τι εισαγωγές σε όλη τη χώρα».

Σημείωσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, την εβδομάδα που έρχεται από Δεύτερα θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές μετάδοσης του κοροναϊού

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές μετάδοσης (R=0,85) του κοροναϊού στη διάρκεια της καραντίνας, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όπως η Γαλλία (0,7), η Ισπανία (0,71) και άλλες όπου είχαν ληφθεί περιοριστικά μέτρα μικρότερου, μάλιστα, εύρους από αυτά στη χώρα μας.

Πρόκειται για την καταγραφή ενός αριθμού που αποτυπώνει με τον πιο σαφή κι ευκρινή τρόπο τον βαθμό ανυπακοής των πολιτών ή ακόμη και την πιθανή «αστοχία» των μέτρων που οδήγησε σε αναπαραγωγή της νόσου ακόμη κι αυτή την περίοδο του αναφερόμενου εγκλεισμού.

Η εικόνα στην πρώτη καραντίνα

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη καραντίνα, την περασμένη άνοιξη, όταν ο συντελεστής μετάδοσης είχε κατέλθει στο 0,5 (δηλαδή δύο φορείς μόλυναν έναν), η μείωση των κρουσμάτων ύστερα από 26-28 ημέρες από την έναρξη του lockdown ήταν ραγδαία, σε ποσοστό 70-80%. Επιπλέον, ο αριθμός των νέων φορέων γρήγορα εκμηδενίσθηκε.

Στη δεύτερη καραντίνα αντιθέτως η μικρότερη προσαρμογή των πολιτών στα νέα περιοριστικά μέτρα, η μεγάλη κίνηση στους δρόμους, η είσοδος πολλών αλλοδαπών – χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους- για αγροτικές εργασίες, η έλλειψη προσοχής, οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας παρατείνει το πρόβλημα. Οδηγεί σε μεγάλη παραγωγή νέων κρουσμάτων και διασπορά της νόσου εντός «καραντίνας».

Γεγονός που αποτυπώνεται στον μεγαλύτερο συντελεστή μετάδοσης (0,85) που σημαίνει ότι θα είναι αργή η καθοδική πορεία των νέων φορέων κι η συρρίκνωση της επιδημίας.

Έτσι οι ΜΕΘ θα εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με σημαντικό αριθμό νέων ασθενών και οι ανθρώπινες απώλειες θα είναι μεγάλες.

Σημειώνεται ότι στην Ιταλία ο συντελεστής υπολογίζεται – με βάση τος σχετικές καταμετρήσεις του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης – σε 0,81, στη Μεγάλη Βρετανία σε 0,87.

Ενδεικτικό ότι η χώρα μας παρουσιάζει χαρακτηριστική υστέρηση είναι ότι χώρες όπως το Βέλγιο με τον ίδιο περίπου πληθυσμό, αλλά τουλάχιστον τριπλάσια πυκνότητα είχε συντελεστή μετάδοσης 0,69 που εξηγεί τη μείωση των κρουσμάτων κατά 90% μέσα σε λίγα 24ωρα.

Κοντά σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα», διαπιστώνεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα υπήρχε καθημερινή μείωση των κρουσμάτων από 272 έως 817 ανά 24ωρο, κάτι που ίσως οδηγήσει το επόμενο τριήμερο στο να υπάρξει και πάλι τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Αρκεί να μην υπάρξουν οδυνηρές εκπλήξεις με αιφνιδιαστικές αυξήσεις των νέων φορέων ορισμένα 24ωρα.

Το τελευταίο πενθήμερο υπήρξαν 7.239 έναντι 8.978 την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται δηλαδή για μείωση κατά 1.739 κρούσματα ή ποσοστό 20%.

Με βάση αυτούς τους ρυθμούς η σταθεροποίηση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000 ίσως σημειωθεί το επόμενο 15θημερο, εφόσον δεν υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση λόγω εκκίνησης ορισμένων δραστηριοτήτων κι εν όψει των εορτών.