Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία είχε ως θέμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι προέχει η διασφάλιση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης και η αποσυμπίεση των νοσοκομείων, τη στιγμή που το lockdown αναμένεται να διατηρηθεί έως τις 7 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισαν με γνώμονα τη δημόσια υγεία και τον στόχο για έξοδο από το δεύτερο κύμα της επιδημίας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν την υποχώρηση της επιδημίας που καταγράφεται στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των συνοικιακών βιβλιοπωλείων και των εμπορικών καταστημάτων αλλά με παραγγελία εκ των προτέρων και παραλαβή εκτός του καταστήματος, αυτό που έχει γίνει γνωστό ως click away.

Αλαλούμ με τα κομμωτήρια: Ανοίγουν λέει το Επιμελητήριο, δεν έχει ληφθεί απόφαση απαντά ο Γεωργιάδης

Ανατροπή στο διαφαινόμενο άνοιγμα των κομμωτηρίων, το οποίο προανήγγειλε σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, φαίνεται ότι βάζει με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του ΕΕΑ, είπε πως «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια ανακοίνωση αλλά κακώς έκανε ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση».

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν, το πιθανότερο, αύριο Παρασκευή.

Ωστόσο και ο ίδιος φαίνεται να συμφωνεί πως θα έχει προτεραιότητα το άνοιγμα των κομμωτηρίων, αφού η διασπορά στους εν λόγω χώρους δεν είναι μεγάλη.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ο κ. Γεωργιάδης είπε σήμερα το πρωί μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», όπου τόνισε ότι προτεραιότητα στο άνοιγμα έχουν τα κομμωτήρια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σχολικό έτος μπορεί να αναπληρωθεί εφόσον προστεθούν ώρες, ο τζίρος που χάνεται από τις επιχειρήσεις δεν αναπληρώνεται.

ΕΕΑ: Ανοίγουν τα κομμωτήρια μέχρι τη Δευτέρα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προανήγγειλε το άνοιγμα των κομμωτηρίων μέχρι τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών «στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες –Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τι λένε οι επιστήμονες

Πάντως φαίνεται ότι και οι επιστήμονες είναι θετικοί στο άνοιγμα των κομμωτηρίων. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα, όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων, για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή όλες οι χώρες της Ευρώπης κρατάνε τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας.

Τόνισε ότι το ζητούμενο σε αυτή την φάση είναι να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας, και ανέφερε ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα.

Σημειώνεται πως  οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή 11/12, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.