Κακοκαιρία αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας από τα δυτικά η οποία θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα μέχρι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλωθούν σε δύο κύματα και το πρώτο να «σφυροκοπά» ήδη περιοχές της χώρας.

Το πρώτο που ήδη επηρεάζει τα δυτικά τμήματα της χώρας θα διαρκέσει έως το βράδυ της Πέμπτης, ενώ το δεύτερο αναμένεται να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Ιδιαίτερα στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, φαινόμενα θα εκδηλωθούν και κατά την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ο υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται έως τη Δευτέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο άνεμος καθώς και οι θέσες των βαρομετρικών χαμηλών (με κόκκινο “L”).

Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι φτάνοντας κατά διαστήματα τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει αυξομειώσεις, παραμένοντας όμως σε ελαφρά υψηλότερες από την μέση για την εποχή τιμές της.

Μεγάλες ποσότητες βροχής στα δυτικά ηπειρωτικά

Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο Ιόνιο, στα περισσότερα ηπειρωτικά αλλά και σε τμήματα του Αιγαίου σήμερα Τετάρτη.

Ισχυρές βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ολικά ύψη βροχής.

Όπως φαίνεται σε αυτόν, στα Θεοδώριανα Άρτας έπεσαν 128 χιλιοστά βροχής έως το απόγευμα της Τετάρτης 9/12.

Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Ισχυρή σύσταση απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους των περιφερειών Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας και Αιτωλοακαρνανίας να αποφύγουν τις μετακινήσεις ενόψει της κακοκαιρίας που θα χτυπήσει όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες.

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σχετικά με νέα μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες ως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (11-12-2020), ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, απευθύνει ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας και Αιτωλοακαρνανίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Μεγάλη ποσότητα αφρικανικής σκόνης προς τα δυτικά

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν στην ατμόσφαιρα ευνοούν την μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων σκόνης από την Αφρική προς τη Μεσόγειο. Παράλληλα η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά, έχει ως αποτέλεσμα το νέφος της αφρικανικής σκόνης να μεταφέρεται γρήγορα προς τα δυτικά της χώρας μας.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες που ακολουθούν, ενώ στις 10:40 το πρωί της Τετάρτης 9/12 το νέφος έφτανε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, στις 13:40 έχει φτάσει στο Ιόνιο. Αποτέλεσμα της συνδυαστικής αυτής κίνησης θα είναι η σταδιακή αύξηση των συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικής σκόνης στη χώρα μας.

Το φαινόμενο αναμένεται να έχει σύντομη διάρκεια, αφού τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης θα μειωθούν σημαντικά, από δυτικά προς ανατολικά, έως το βράδυ της Πέμπτης 10/12.