Συμφωνία επετεύχθη, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, μεταξύ των διαπραγματευτών της γερμανικής προεδρίας και των δύο κρατών που διαφωνούσαν, δηλαδή της  Ουγγαρίας και της Πολωνίας, για τον μηχανισμό σύνδεσης της παρακολούθησης της εφαρμογής των κανόνων του κράτους δικαίου, με τις εκταμιεύσεις από τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ΠΔΠ 2021 – 27 και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ώρες, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ. Οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού που επετεύχθη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά η πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο επεσήμανε ότι ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις των 25 υπολοίπων κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν πιέσεις, προς Ουγγαρία και Πολωνία, προκειμένου να άρουν το βέτο στον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, που διεμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει με το χρηματοδοτικό πακέτο του 1,8 τρισεκ. ευρώ για την ανάταση της οικονομίας της που έχει πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού, ακόμα κι αν η Ουγγαρία και η Πολωνία συνεχίσουν να προσπαθούν να ασκούν βέτο στο σχέδιο αυτό.

Ανάλογο μήνυμα εξέπεμψε προς τις δύο χώρες και το Βερολίνο, λέγοντας πως αν δεν αρθεί το βέτο, τότε τα υπόλοιπα 25 κράτη-μέλη της Ενωσης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν μόνα τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027 ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ διότι η πρόσβαση στους πόρους συνδέεται με το σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.