Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο θα «τρέξει» καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

Το θέμα όμως, όπως μου λένε οι ειδικοί, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί – και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα – συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς. Δηλαδή όταν λέμε πάνω από 65 ετών, εννοούμε περίπου 2.000.000 του πληθυσμού, οι οποίοι εάν κλείσουν όλοι την ίδια περίοδο ραντεβού, τότε είναι πολύ πιθανόν να «φρακάρει» το σύστημα. Συνεπώς θα πρέπει να αναμένουμε πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κάτι που έγινε στην Αγγλία και εμβολιάζουν πρώτα τους υγειονομικούς και μετά τους άνω του 80 ετών και εν συνεχεία τις ευάλωτες ομάδες ανεξάρτητα με την ηλικία που έχουν. Τους δίνουν συγκεκριμένη ημερομηνία εμβολιασμού.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό τον σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα είναι από τις πρώτες που θα κάνουν το εμβόλιο για τον Covid-19 όπως με πληροφορούν. Το ίδιο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν, προκειμένου να δώσουν το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Δεν γνωρίζω εάν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κάνουν μαζί το εμβόλιο (και σε απευθείας μετάδοση- όπως ο Μπόρις Τζόνσον), αλλά με βεβαιώνουν πως όλοι θα το κάνουν, έστω και ξεχωριστά.