Κάλεσμα στις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να επιδείξουν συνέπεια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία, απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας κατά τις δηλώσεις που πραγματοποίησε από κοινού με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.

Ελλάδα και Κύπρος, βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της συνόδου Κορυφής της ΕΕ, «ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον ελληνισμό αλλά και την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία, συνεχίζει την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά.

«Προσπαθεί από την μία πλευρά, να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει τις κυρώσεις» είπε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας με νόημα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, έδωσε στην γειτονική χώρα την ευκαιρία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να επιτρέψει την δημιουργία βάσεων για μια θετική ατζέντα. Δυστυχώς, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο» είπε ο έλληνας ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις το προηγούμενο διάστημα με την περιπλάνηση του Oruc Reis, στην Ανατολική Μεσόγειο και κοντά σε ελληνικές ακτές αλλά και στο περιβόητο πικ νικ του Ερντογάν στα Βαρώσια.

«Οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση, δεν είναι πειστικές», είπε ο κ. Δένδιας καλώντας τις χώρες της ΕΕ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Τουρκία να οδηγηθεί σε πραγματική αποκλιμάκωση της έντασης.

Καλούμε από κοινού τα υπόλοιπα Κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν την Τουρκία στην οδό της αποκλιμάκωσης και του εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Δένδιας, επανέλαβε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.