Έτοιμη να ξεκινήσει τον εμβολιασμό πολιτών κατά του κοροναϊού είναι η Ελλάδα, αμέσως μόλις εγκριθεί το εμβόλιο από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές.

Η δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό θα αποτελέσει εξάλλου «διαβατήριο» για το άνοιγμα της αγοράς.

«Δεν είναι κάτι παράλογο το διαβατήριο εμβολιασμού, υπάρχει στους διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια στον τομέα της υγείας. Πολλές χώρες ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμών για να πας στη χώρα τους. Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη πολιτική απόφαση» ανέφερε από πλευράς του ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου για το εμβόλιο στις 29 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα περάσουν τα σύνορα της χώρας μας τον Ιανουάριο.

Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες του χώρου διατηρούν την ελπίδα η ελεγκτική διαδικασία να διαρκέσει λιγότερο.

Σε αυτό το «καλό» σενάριο, οι πρώτες παρτίδες εμβολίων εκτιμάται ότι θα παραδοθούν λίγο πριν από την εκπνοή του 2020.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 7 από τα 14 συνολικά ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, στα οποία θα αποθηκευτούν οι πρώτες δόσεις και τα οποία θα διανεμηθούν στρατηγικά στην επικράτεια, προκειμένου να τροφοδοτούνται αδιάλειπτα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει το δωρεάν εμβολιασμό έως και 2.117.440 πολιτών το μήνα.

«Κάποιες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα ανοίξουν αν δεν έχουμε το εμβόλιο, νυχτερινή διασκέδαση, μπαρ κ.λπ., δεν μπορεί να συνωστίζονται άνθρωποι» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το εμβόλιο θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα των εστιατορίων με σωστή κοινωνική απόσταση, κάποια στιγμή, καθώς και για προσεκτική απελευθέρωση του λιανεμπορίου.