Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν στον ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι σημαντικότερη από το χρονοδιάγραμμα και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit πληροφόρησε τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν είναι σε θέση να πει πως θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα τρία βασικά θέματα των συνομιλιών παραμένουν ανεπίλυτα.

Η ενημέρωση του Μισέλ Μπαρνιέ επεδίωκε να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως το Παρίσι, ότι η ευρωπαϊκή διαπραγματευτική ομάδα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα κατά τις συνομιλίες με το Λονδίνο.

Η εν λόγω είδηση προκάλεσε αμέσως την πτώση της στερλίνας κατά 0,6%.

Τα ακανθώδη θέματα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το ζήτημα των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, της αλιείας και της μελλοντικής επίλυσης των διαφορών.

Ταυτόχρονα, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν οι διαπραγματευτές είναι σε θέση να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ως προς τα τρία θέματα-κλειδιά.

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Λονδίνο, πλησιάζουμε με ταχύτητα το κρίσιμο σημείο της επίτευξης συμφωνίας ή της ρήξης, δήλωσε σχετικά ο ευρωπαίος αυτός διπλωμάτης.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)