Η βρετανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων Arcadia αιτείται προστασία από τους δανειστές της σε μια προσπάθεια να διασώσει 13.000 θέσεις εργασίας αλλά και εμβληματικών brands όπως τα Topshop, μετά τη δραματική πτώση των πωλήσεων που έφερε η πανδημία.

Η εταιρεία έχει τεθεί υπό εκκαθάριση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Deloitte που επιβλέπει τη διαδικασία. Η Deloitte σημείωσε ότι δεν ανακοινώθηκε καμία απόλυση τη Δευτέρα, ενώ τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

«Είναι μια τρομερά δυσάρεστη ημέρα για όλους τους συναδέλφους μας, αλλά και για τους προμηθευτές μας και για πολλά ακόμη ενδιαφερόμενα μέρη. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του αναγκαστικού κλεισίματος των καταστημάτων μας για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, έχει πλήξει σφοδρά τις πωλήσεις σε όλα τα brands μας», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Ίαν Γκράμπινερ, CEO της Arcadia.

Η αίτηση πτώχευσης φτάνει τη στιγμή που η βρετανική οικονομία προσπαθεί να ανακόψει την διογκούμενη κρίση απασχόλησης, αλλά και τη χειρότερη ύφεση που έχει βιώσει τα τελευταία 300 χρόνια.

Μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων έχουν ανακοινώσει περικοπές προσωπικού στη διάρκεια της πανδημίας, που έκλεισε για μήνες τα φυσικά καταστήματα και έστρεψε τους καταναλωτές στις ηλεκτρονικές αγορές.

Η Arcadia, που προχώρησε σε περικοπές 500 διοικητικών θέσεων λίγους μήνες νωρίτερα, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ακόμη και πριν τον κοροναϊό. Τον Ιούνιο του 2019, ο όμιλος απέφυγε μόλις και μετά βίας τη χρεοκοπία, καταφέρνοντας να επαναδιαπραγματευτεί την αποπληρωμή του χρέους του και προχωρώντας σε αναδιάρθρωση της επιχείρησης. Δεν απέφυγε, όμως, το «λουκέτο» σε 50 καταστήματα στη Βρετανία και την Ιρλανδία, αλλά και στο σύνολο των 11 καταστημάτων Topshop και Topman που διατηρούσε στις ΗΠΑ.

Η πτώση της Arcadia είναι βέβαιο πως θα στιγματίσει περαιτέρω τη φήμη του ιδιοκτήτη της, Φίλιπ Γκρι, που κάποτε θεωρούνταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους επαγγελματίες της ένδυσης στη Βρετανία. Μάλιστα, το 2016 χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του προς τη βιομηχανία.

Όμως τα τελευταία χρόνια ένα σκοτεινό σύννεφο κυκλώνει τον Γκριν, μετά τη μυστηριώδη κατάρρευση το 2016 του εμπορικού κέντρου BHS, το οποίο του ανήκε επί 15 χρόνια, πριν το πουλήσει το 2015 για… μία στερλίνα σύμφωνα με ισχυρισμούς.

Ο CEO της Arcadia, Φίλιπ Γκριν

Μετά τη χρεοκοπία του BHS, Βρετανοί νομοθέτες υποστήριξαν σε έκθεσή τους ότι ο Γκριν αποδυνάμωσε την εταιρεία αποσπώντας εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες προς όφελος της οικογένειάς τους και ψήφισαν για την καθαίρεσή του από τον τίτλο του ιππότη. Κάτω από την πίεση των ελεγκτικών μηχανισμών, ο Γκριν τελικά κατέβαλε 484 εκατ. δολάρια για να διασώσει τις συντάξεις των πρώην υπαλλήλων του.

Ο Όμιλος Frasers, του οποίου ηγείται ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Μάικ Άσλεϊ και στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων το Sports Direct, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Arcadia απέρριψε «δάνειο διάσωσης» ύψους πάνω από 66,7 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία του. Τόνισε ότι δεν υπήρξε κάποια εξήγηση για αυτή την απόφαση, αλλά και ότι οι δύο εταιρείες δεν είχαν εμπλακεί με κανένα τρόπο πριν την πρόταση του δανείου.

Σύμφωνα με την έμπειρη αναλύτρια του κλάδου της λιανικής, Κλόε Κόλινς, η Arcadia «χάνει την επαφή της με την αγορά εδώ και χρόνια», έχοντας επενδύσει ελάχιστα σε ψηφιακές οδούς και έχοντας χάσει το μερίδιό της στην αγορά από ηλεκτρονικούς αντιπάλους όπως η Boohoo και η Asos. «Η καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης των brands της είναι να πουληθούν ξεχωριστά», δήλωσε στο CNN, προσθέτοντας ότι η Boohoo και η Marcs&Spencer θα μπορούσαν να εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον.

Την Παρασκευή, η Arcadia ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανοίξει εκ νέου καταστήματα στην Αγγλία και την Ιρλανδία την Τετάρτη, όταν χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown. Η εταιρεία διατηρεί περίπου 550 καταστήματα στη Βρετανία και την Ευρώπη ενώ πουλά μέσω συνεργατών τα brands Topshop και Topman στις ΗΠΑ.

Πηγή: www.cnn.com