Αν επρόκειτο για επιλέξετε μια λέξη που ξεχώρισε περισσότερο το 2020, ποια θα ήταν;

Για το λεξικό Merriam-Webster, η λέξη της χρονιάς είναι η «πανδημία». «Αυτό μάλλον δεν είναι και μεγάλο σοκ» δήλωσε ο Peter Sokolowski, εκδότης του Merriam-Webster στο Associated Press.

«Συχνά μία τέτοια μεγάλη είδηση έχει και μια τεχνική λέξη που σχετίζεται με αυτήν και σε αυτή την περίπτωση, η λέξη πανδημία δεν είναι μόνο τεχνική αλλά έχει αποκτήσει μία γενική. Είναι πιθανώς η λέξη, με την οποία θα αναφερόμαστε στο μέλλον, γι’ αυτή την περίοδο» τόνισε.

Όπως αναφέρεται, η λέξη απέκτησε ξεχωριστή σημασία τον Μάρτιο, όταν η κρίση του κοροναϊού χαρακτηρίστηκε πανδημία, αλλά άρχισε να εμφανίζεται στις αναζητήσεις στο Merriam-Webster.com στις αρχές Ιανουαρίου. Οι αναζητήσεις αυξήθηκαν πάλι τον Φεβρουάριο όταν σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι και τα κρούσματα στα κρουαζιερόπλοια.

Στις 11 Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κοροναϊό ως πανδημία, οι αναζητήσεις στον ιστότοπο για τη λέξη αυξήθηκαν σημαντικά. Το ενδιαφέρον για τη λέξη παρέμεινε σημαντικά υψηλό μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δήλωσε ο Sokolowski.

Κατά 115.806% υψηλότερη στις αναζητήσεις

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η αναζήτηση για τη λέξη πανδημία στις 11 Μαρτίου ήταν κατά 115.806% υψηλότερη από τις αναζητήσεις που σημειώθηκαν την ίδια ημερομηνία, πέρυσι. Ετυμολογικά, η λέξη πανδημία είναι σύνθετη και αποτελείται από τη λέξη παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός).

Η λέξη χρονολογείται από τα μέσα του 1600 και χρησιμοποιείται ευρέως για «καθολικές» συνθήκες, ειδικά δε, αναφέρεται σε ιατρικό κείμενο τη δεκαετία του 1660.

Ο εκδότης αποδίδει την επισκεψιμότητα της αναζήτησης για τη λέξη, όχι αποκλειστικά σε ερευνητές, αλλά και σε όσους αναζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες. «Βλέπουμε ότι η λέξη αγάπη εμφανίζεται την περίοδο του Φεβρουαρίου, γύρω στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η λέξη cornucopia περίπου την ημέρα των Ευχαριστιών» δήλωσε ο Sokolowski.

Ενώ ο «κοροναϊός» ήταν στο λεξικό για δεκαετίες, η «COVID-19» δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο. Τριάντα τέσσερις ημέρες αργότερα, το Merriam-Webster το έβαλε στο διαδίκτυο, μαζί με μερικές δεκάδες άλλες καταχωρήσεις που αναθεωρήθηκαν για να αντικατοπτρίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.