Ημέρες «κίτρινων γιλέκων» θύμισαν οι διαδηλώσεις του Σαββάτου στη Γαλλία, όπου χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους κατά του νόμου της «συνολικής ασφάλειας».

Οι αύρες εμφανίστηκαν στο κέντρο του Παρισιού για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που προκάλεσαν επεισόδια ανάβοντας φωτιές σε κάδους και δημιούργησαν οδοφράγματα.

https://www.megatv.com/2020/11/29/parisi-sygkrouseis-diadiloton-kai-astynomias-gia-to-nomosxedio-katholikis-asfaleias/?pubid=2020184254

Οι αντιδράσεις είναι τόσο έντονες που η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να επανεξεταστεί ο νόμος «συνολικής ασφάλειας».

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Λίλ, τη Ρεν, το Στρασβούργο και άλλες πόλεις με χιλιάδες κόσμου να κατεβαίνουν στους δρόμους υπό το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση»

Πολλοί έφεραν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Ποιος θα μας προστατεύσει από την αστυνομία;» και «Σταματήστε τη βία της αστυνομίας».

Ακτιβιστές κατήγγειλαν τον «απαράδεκτο» τραυματισμό ενός βραβευμένου σύρου φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Ο Ameer Alhalbi, freelancer φωτογράφος που έχει συνεργαστεί με το περιοδικό Polka Magazine και το AFP, κάλυπτε τις διαδηλώσεις κατά του νέου νόμου της κυβέρνησης που περιορίζει την κοινή χρήση εικόνων αστυνομκών, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όταν τραυματίστηκε.

Οι σφοδρές αντιδράσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Σε πρόσφατη μάλιστα δήλωσή του, μετά από εικόνες αστυνομικής βίας, ο ίδιος ο πρόεδρος είπε πως προκαλούν «ντροπή».

Ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ συναντήθηκε με τον γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε, με ανακοίνωση του, ότι πρόθεσή της γαλλικής κυβέρνησης είναι η ανεξάρτητη επιτροπή, που θα συσταθεί, να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει η πρωθυπουργική ανακοίνωση, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν δικαστές και «εγνωσμένης αξίας προσωπικότητες» ,ενώ οι πρώτες της εισηγήσεις αναμένεται να δοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Γερουσία.