Με την παράταση στο lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα να έχει ανακοινωθεί η προσοχή όλων έχει στραφεί στην επόμενη εβδομάδα, όπου έχει μεταθέσει τις ανακοινώσεις η κυβέρνηση, αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μάλιστα, ίσως δεν πρέπει να μιλάμε πλέον για άρση του lockdown, αλλά για «χαλάρωσή» του, η οποία θα συνοδεύεται με αυστηρά κριτήρια με μοναδικό σκοπό την αποφυγή ενός τρίτου κύματος.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα δείχνουν ότι… στη ζωή μας θα μπει ένας νέος κωδικός στο 13033. Θα είναι το 7 που θα αφορά μετακίνηση στα καταστήματα αλλά και η διεύρυνση του ωραρίου τους.

Όλα αυτά, διότι μπορεί τα κρούσματα να παρουσιάζουν μια πτώση, ωστόσο αυτή δεν είναι η αναμενόμενη δεδομένων των 3 εβδομάδων του lockdown, αφού ο φονικό ιός εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας μας. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 2.013 νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί ήταν και πάλι πάνω από 100, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 607.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν προκρίνει ακόμη το σενάριο χαλάρωσης των μέτρων –ούτε εκείνο των τοπικών lockdown – καθώς κεντρικός στόχος παραμένει η πτώση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια, καθώς η εξάπλωση του ιού είναι καθολικοί με πολλές περιοχές να «βράζουν».

Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιθετική εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και απορρίπτουν κάθε ιδέα βεβιασμένης άρσης των μέτρων που ισχύουν.

Έτσι κι αλλιώς, το δεύτερο γενικό απαγορευτικό έχει ήδη πάρει την πρώτη παράταση για τις 7 Δεκεμβρίου με το στοίχημα των Χριστουγέννων να δείχνει για την ώρα ότι χάνεται, όπως χάθηκε το περασμένο Πάσχα…

«Ναι» σε οριζόντιο άνοιγμα, «όχι» σε τοπικά lockdown

Ερωτηματικό παραμένει επίσης το αν θα υπάρξει άνοιγμα δύο ταχυτήτων, με γεωγραφικά κριτήρια, κάτι που η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δεν το απέκλεισε.

H κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει το οριζόντιο άνοιγμα, αν και μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για συγκεκριμένες περιοχές.

«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς», ανέφερε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown.

«Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο» σημείωσε. 

Πιο αργή χαλάρωση των μέτρων φέρνουν οι αριθμοί

Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις αναλύσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε πιο αργή διαδικασία χαλάρωσης. Για παράδειγμα, το επιδημιολογικό φορτίο πάντως είναι ιδιαίτερα υψηλό σε 18 περιοχές της επικράτειας από τις συνολικά 74.

Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή της κ. Παπαευαγγέλου ότι «δεν λέει να φύγει το δεύτερο κύμα» και πρόσθεσε ότι η μείωση των κρουσμάτων έχει ρυθμό πιο αργό από ό,τι επιθυμούσε η επιτροπή, ενώ σε άλλες περιοχές αυξάνονται.

«Η καμπύλη μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα. Σήμερα σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς, με το 1/4 αυτών να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» διευκρίνισε.

Επιδημιολόγοι και κατ’ επέκταση κυβέρνηση περίμεναν άλλα στοιχεία για να προχωρήσουν στην άρση του lockdown. Το τελικό σχέδιο θα κρίνουν οι γνωστοί πλέον δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ.

Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το τι θα γίνει και τα Χριστούγεννα πιθανότατα και δια στόματος πρωθυπουργού.

Πέρα από τα σχολεία που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, πάμε και για ένα διαφορετικό μοντέλο τόσο σχετικά με την μετακίνησή μας, όσο και για το άνοιγμα ενός κομματιού του λιανεμπορίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο αριθμό που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα για τις μετακινήσεις, κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός 7 και θα αφορά μετακίνηση σε κατάστημα της λιανικής. Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου των μαγαζιών.

Το σενάριο του lockdown «δύο ταχυτήτων»

Πάντως, νωρίτερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η άρση του lockdown να γίνει ανά περιοχή.

Ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι το πρόβλημα με τη διασπορά του κοροναϊού έχει μετατοπιστεί στην επαρχία. Έτσι, δεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας.»

«Το πρόβλημα αρχίζει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Δεν πρέπει να αισθάνονται οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού ότι δεν τους αφορά το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόσιαλος : «Δεν πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί»

Το lockdown δύο ταχυτήτων πρόκρινε και ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας για το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων.

Ο καθηγητής του LSE εξήγησε γιατί η χώρα δεν πρέπει να ανοίξει όλη μαζί, ενώ παρουσίασε και τους έξι δείκτες στους οποίους βασίζονται οι ειδικοί προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους για την άρση του lockdown.

Οι έξι δείκτες είναι:

  • Ο πρώτος, είναι ο δείκτης αύξησης και μείωσης των κρουσμάτων
  • Ο δεύτερος είναι αν παρουσιάζει κάμψη ο αριθμός των κρουσμάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
  • Ο τρίτος είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
  • Ο τέταρτος δείκτης είναι ο αριθμός των θανάτων
  • Ο πέμπτος δείκτης που όμως δεν έχουμε στην χώρα μας είναι πόσοι έχουν κολλήσει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται με τυχαίες δειγματοληψίες
  • Ο έκτος είναι τι θέλεις να ανοίξεις πρώτα

Όσον αφορά στο lockdown, o Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε πως η άρση πρέπει να γίνει κατά περίπτωση.

«Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.