Την απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και για την οικονομική κατάσταση που εκτιμάται ότι θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες, αποτυπώνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η κρίση του κοροναϊού εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των πολιτών στην έρευνα η οποία άλλωστε διεξήχθη σε μια περίοδο που καταγράφονταν σημαντικά γεγονότα γύρω από την πανδημία. Όπως π.χ. το lockdown, η εισαγωγή του Αρχιεπισκόπου στο νοσοκομείο, η επίταξη κλινικών, τα αρνητικά ρεκόρ με τους 100 και πλέον θανάτους ημερησίως και τους εκατοντάδες διασωληνωμένους.

Η δημοσκόπηση που αναλύθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Metron, Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο με τη Ράνια Τζίμα, έχει και ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία.

Όπως π.χ. ότι πάνω από 4 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό.

Επίσης, ανησυχία στην κοινή γνώμη εκφράζεται και για την οικονομία με το 66% να πιστεύει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση ενώ το 80% εκτιμά ότι θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα και μετά το 2021.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη, ωστόσο, τα πρώτα «καμπανάκια» για τη διαχείριση της κρίσης έχουν αρχίσει να κτυπούν.

Στην πρόθεση ψήφου, συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,1% έχοντας χάσει 1,1 μονάδες από την έρευνα του Οκτωβρίου και πληρώνοντας ίσως κάποια λάθη που έγιναν με την πανδημία.

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να «σηκώσει κεφάλι» και να πλησιάσει το κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα, παίρνει ποσοστό 19% από 18,2% τον Οκτώβριο με τη διαφορά να κινείται στα επίπεδα των 16,1 μονάδων ενώ στην προηγούμενη έρευνα ήταν στις 18 μονάδες.

Τρίτο κόμμα παραμένει το ΚΙΝΑΛ, σταθερά στο χαμηλό 6,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,9% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.

Δημοφιλίες

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός επιλέγεται ο Κ. Μητσοτάκης με 45% και ακολουθεί «κανένας» με 23% και ο Αλέξης Τσίπρας με 17%. Όμως, ο πρωθυπουργός έχει χάσει 5 μονάδες από τον Ιούνιο και 7 μονάδες από το ανώτερο σημείο (52%) τον Απρίλιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, κινείται σε πολύ ρηχά νερά, μεταξύ 15%-17%.

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ποσοστό 59%, στις θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 40% στις αρνητικές ή μάλλον αρνητικές.

Ακολουθεί η Φ. Γεννηματά με 41% θετικές και 55% αρνητικές γνώμες, ο Αλέξης Τσίπρας με 61% αρνητικές και 37% θετικές, ο Δ. Κουτσούμπας με 59% αρνητικές και 32% θετικές, ο Γ. Βαρουφάκης που αποδοκιμάζεται από το 71% ενώ είναι αποδεκτός από το 26% και ο Κυριάκος Βελόπουλος για τον οποίο αρνητική γνώμη έχει το 74% και θετική το 20%.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παίρνει θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες από 6 στους 10 πολίτες και 28% αρνητικές.

Στα άλλα πολιτικά θέματα, το 55 των Ελλήνων κρίνει θετική την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, 34% έχει ουδέτερη στάση, 8% αρνητική.

Αναφορικά με την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, το 71% την κρίνει θετικά και το 26% αρνητικά. Μάλιστα το 54% του ΣΥΡΙΖΑ, το 83% του ΚΙΝΑΛ και το 47% του ΚΚΕ επίσης έκριναν θετική την απαγόρευση.

Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση, σε ποσοστό 51% αξιολογείται θετικά ως προς το έργο που έχει κάνει ενώ 4 στους 10 την κρίνουν αρνητικά. Το καμπανάκι για τη ΝΔ είναι ότι τον Απρίλιο η θετική γνώμη για το έργο της, κυρίως της διαχείριση της πανδημίας ήταν στο 68% και οι αρνητικές γνώμες μόλις στο 23%. Εκτοτε φαίνεται να επικρατεί δυσαρέσκεια που ανέβηκε από τον Οκτώβριο και μετά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι 1 στους 5 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (19%) κρίνει θετικά την κυβέρνηση. Επίσης, το 63% του ΚΙΝΑΛ «ψηφίζει» το κυβερνητικό έργο και το 30% του ΚΚΕ.

Ως προς την αξιολόγηση του πρωθυπουργού, θετική γνώμη έχει το 58% και αρνητική το 36%. Κι εδώ υπάρχει μια ραγδαία πτώση των θετικών γνωμών για τον κ. Μητσοτάκη. Από 74% τον Απρίλιο έχει πέσει 16 μονάδες.

Οι πιο καλοί και πιο κακοί τομείς

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές εντυπώσεις των πολιτών (64%), γεγονός υπέρ του Κ. Πιερρακάκη. Ακολουθεί η δημόσια υγεία – κοροναϊός με 50%, το περιβάλλον με 47%, η εγκληματικότητα και τα ελληνοτουρκικά με 47%.

Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι τα εργασιακά με αρνητικές γνώμες 61%, άρα υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Βρούτσημ η παιδεία με 59%, το μεταναστευτικό με 61%, η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 53%, η οικονομία με 58%.

Αρνητική αξιολόγηση ΣΥΡΙΖΑ

Αν και θα περίμενε κανείς ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίζει συνεχώς έδαφος, τελικά η εικόνα του δεν είναι καλή. Θετική γνώμη έχει μόλις το 14% και αρνητική το 76%. Είναι δε το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών γνωμών από τον Σεπτέμβριο του 2019 και το χαμηλότερο θετικών γνωμών της ίδιας περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (48%) κρίνουν αρνητικά το κόμμα τους. Αρνητικά κρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ το 92% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 88% του ΚΙΝΑΛ, το 98% του ΚΚΕ.

Πανδημία και πορεία της χώρας

Με την πανδημία να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες και την οικονομία να τους τρομάζει, όλα τα στοιχεία περιστρέφονται γύρω από αυτά.

Συγκεκριμένα:

  • Το 49% λέει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 42% σε λάθος.
  • Η προσωπική κατάσταση των πολιτών σε σχέση με πριν από ένα χρόνο έχει ενδιαφέρον. Μόλις 17% λέει ότι είναι καλύτερα, το 38% στην ίδια και το 45% σε χειρότερη.
  • Σημαντικότερο πρόβλημα με 54% είναι η επιδημία και η ιατρική περίθαλψη και ακολουθεί η οικονομία με 21%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί με 5%, η εξωτερική πολιτική με 4%, το προσφυγικό/μεταναστευτικό με 2%, η Παιδεία με 1%.
  • Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όταν το καλοκαίρι υπήρξε ύφεση της πανδημίας ο κόσμος έκρινε ως νούμερο ένα πρόβλημα την οικονομία, αλλά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπήκαμε από τον Οκτώβριο αυξήθηκε ο φόβος για τον κοροναϊό.

Οικονομία

Το 55% των πολιτών κρίνει αρνητικά την σημερινή οικονομική κατάσταση και μόλις 11% θετικά και 33% ουδέτερα. Ακόμη και το 32% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνει αρνητικά, όπως φυσικά και το 76% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόβλεψη για την οικονομία είναι κακή. Το 66% λέει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες και το 16% μόλις ότι θα γίνουν καλύτερα. Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος βλέπουν χειρότερα τα πράγματα.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο 47. Το 80% δε λέει ότι η οικονομία θα χειροτερέψει μετά το 2021 και μόλις 7% ότι θα καλυτερεύσει.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας σε ό,τι αφορά την πανδημία, λέει το 67% και μόλις 1 στους 4 (24%) λέει ότι τα αφήσαμε πίσω. Γεωργοί, δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί ιδιωτικού τομέα και άνεργοι είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι.

Ενας στους 3 (33%) εκτιμά ότι θα επιστρέψουμε σε φυσιολογική καθημερινότητα μετά το 2021, αλλά το 35% λέει ότι θα γίνει μέχρι τα μέσα του 2021 και το 26% μέχρι το τέλος.

Εμβόλιο. Θα το κάνετε;

Οι μισοί Ελληνες (51%) λένε ότι θα ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο όταν κυκλοφορήσει αρχές του 2021. Αλλά ένα 41% λέει ότι δεν θα το έκανε. Μάλιστα, 23% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ δεν θα το έκανε, όπως και 41% του ΣΥΡΙΖΑ, 20% του ΚΙΝΑΛ, 49% του ΚΚΕ.

Ενδιαφέρον έχουν οι ηλικίες των «αρνητών» του εμβολίου. Περισσότεροι (57%) είναι στην ηλικία 35-44 και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 17-34 με 52%, των 45-54 με 39%, 55-64 με 38% και 22% σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΔΩ

megatv