Αποκαλυπτικό για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία είναι ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Το γερμανικό δίκτυο μέσα από το οδοιπορικό που κάνει στην Κωνσταντινούπολη διαπιστώνει ότι η ενημέρωση των πολιτών είναι ελλιπής και ότι οι Τούρκοι αδιαφορούν για την πανδημία.

Στην Κωνσταντινούπολη οι κάτοικοι ζουν να βρίσκονται σε άλλο πλανήτη. Βγαίνουν καθημερινά χωρίς μάσκα, συνωστίζονται και ο κοροναϊός δεν τους απασχολεί καθόλου.

Η Κολκούν Εμιρκάν ήταν οδοντίατρος αλλά αποφάσισε να βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές στον εντοπισμό των κρουσμάτων. Σε μία πόλη 16 εκατομμυρίων αυτό δε φαντάζει καθόλου εύκολη υπόθεση.

Έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Τούρκους είτε αδιαφορούν είτε δείχνουν να μην επηρεάζονται από τον κοροναϊό.

Η κυβέρνηση δε δημοσιοποιεί καθημερινά στοιχεία για την πανδημία και όταν το κάνει αναφέρεται μόνο στους συμπτωματικούς.

Η γειτονική χώρα έχει καταγράψει 12.358 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού επί συνόλου 446.822 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.