Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων σήμερα (19:30) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και παρά τις απουσίες που θα έχει ο Ολυμπιακός, παραμένει το ακλόνητο φαβορί της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός είναι το μεγάλο αουτσάιντερ, αφού η μέχρι τώρα πορεία του στο πρωτάθλημα δεν επιτρέπει σε κανέναν να του δώσει τον πρώτο λόγο.

Βέβαια, οι αναμετρήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν τους δικούς τους νόμους. Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο Παναθηναϊκός παρατάσσεται στο Φάληρο και θεωρείται… χαμένος από χέρι.

Έχει βρεθεί σε αντίστοιχο ρόλο στο πρόσφατο παρελθόν και η αντίδραση του δεν θύμισε την ομάδα που παρουσιαζόταν στη Superleague, πριν από το αιώνιο ντέρμπι.

2012-2013

Έχασε το διπλό στο φινάλε

Το ημερολόγιο 14 Απριλίου του 2013, όταν ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στο «Καραϊσκάκης». Οι βίοι των δύο αιωνίων αντιπάλων ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι: ο Ολυμπιακός στέφθηκε άνετα πρωταθλητής και ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από την Ευρώπη, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στο μπαράζ με την Ξάνθη. 

Ως εκ τούτου, το αιώνιο ντέρμπι είχε ακλόνητο φαβορί και ξεκάθαρο αουτσάιντερ. Όμως, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός ο οποίος υπερείχε και έχασε το «διπλό» στις λεπτομέρειες. Με εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία και με επικίνδυνες αντεπιθέσεις, από τύχη και αστοχία οι παίκτες του Γιάννη Βονόρτα δεν προηγήθηκαν με τις ευκαιρίες των Τοτσέ, Μπαρμπαρούση και Σισοκό. Εν τέλει ο λαβωμένος αλλά γεννημένος εκτελεστής Λουτσιάνο Φιγκερόα, μετά από μία σέντρα ακριβείας του Ζέκα, σκόραρε στο 72′ το 0-1.

Δυστυχώς για τους «πράσινους», ο Κώστας Μήτρογλου στο 86′ εκμεταλλεύτηκε μία αδράνεια και ισοφάρισε το σκορ, στερώνταςε από τον Παναθηναϊκό μία νίκη γοήτρου, σε μία σεζόν με συνεχόμενες αλλαγές προπονητών (Φερέιρα, Ρότσα, Φάμπρι), πολλά αρνητικά αποτελέσματα και κανένα θετικό σημείο για να μείνει στη μνήμη των οπαδών του Τριφυλλιού…

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Μέγιερι, Μανιάτης, Παπάζογλου (73′ Μασάντο), Φέισα, Τζιμπούρ, Παπαδόπουλος, Φουστέρ, Χολέμπας, Μανωλάς, Αμπντούν (68′ Μήτρογλου), Γκρέκο (46′ Ιμπαγάσα).

Παναθηναϊκός (Βονόρτας): Καρνέζης, Σεϊταρίδης, Μπουμσόνγκ, Τριανταφυλλόπουλος, Μαρίνος (69′ Χουχούμης), Βιτόλο, Σο, Ζέκα, Μπαρμπαρούσης, Τοτσέ (60′ Φιγκερόα), Σισοκό.

2013-2014

Η πιο μεγάλη νίκη

Όπως και την προηγούμενη σεζόν, στις 2 Μαρτίου του 2014 ο Ολυμπιακός υπερείχε του Παναθηναϊκού σε όλες τις εκτιμήσεις… Κάλπαζε προς τον τίτλο διεκδικώντας το αήττητο και προερχόταν από τη μεγάλη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έψαχνε σταθερότητα και ακόμα δεν είχε δώσει σίγουρα δείγματα γραφής, έχοντας πολλά στραβοπατήματα. 

Οι περισσότεροι ανέμεναν έναν εύκολο «άσο» και θεώρησαν ότι το 0-1 από τον Πράνιτς στο 45′ δεν θα άλλαζε τη μοίρα του ματς. Το γκολ του Μπεργκ στο 67′ και το 0-2 έγειρε την πλάστιγγα προς το πράσινο, ενώ το χαμένο πέναλτι του Τσόρι στο 78′ και το 0-3 με την εκτέλεση φάουλ του Αμπέντ στο 89′, προσέδωσαν διαστάσεις θριάμβου στο «διπλό» του Παναθηναϊκού!

Η νίκη του Παναθηναϊκού ήταν και συμβολική, αφού στέρησε από τον αιώνιο αντίπαλο του το επίτευγμα του αήττητου πρωταθλήματος, το οποίο διατήρησε μόνο ο Παναθηναϊκός στο ενεργητικό του μέχρι τη σεζόν 2018-2019, όταν το πέτυχε και ο ΠΑΟΚ και έγινε ο δεύτερος με το σχετικό ρεκόρ.

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο (65′ Φουστέρ), Μανωλάς, Μαρκάνο (46′ Παπαδόπουλος), Χολέμπας, Μανιάτης, Εντινγκά, Ολαϊτάν (35′ Βαλντές), Πέρες, Ντομίνγκες, Κάμπελ.

Παναθηναϊκός (Αναστασίου): Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Κουτρουμπής, Σίλντεφελντ, Νάνο, Λαγός (90′ Μαρινάκης), Πράνιτς, Ατζαγκούν (86′ Καρέλης), Ζέκα, Αμπέντ, Μπεργκ (76′ Πέτριτς).

2017-2018

Ισοφάρισε με παίκτη λιγότερο

Άλλη μία φορά που ο Παναθηναϊκός έμοιαζε χαμένος από χέρι στο Φάληρο ήταν στις 4 Μαρτίου του 2018. Προερχόμενος από τη στάση πληρωμών που είχε κηρύξει ο Γιάννης Αλαφούζος, από την επιβολή τριετούς αποκλεισμού από την UEFA και με τους πιο ποιοτικούς παίκτες να έχουν αποχωρήσει ως ελεύθεροι ή με μεταγραφή, ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Ολυμπιακός «καιγόταν» για τους βαθμούς, αφού διεκδικούσε τον τίτλο με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και δεν είχε καν το περιθώριο της αδιαφορίας.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 61′ με πέναλτι το οποίο υπέδειξε ο διαιτητής Ευαγγέλου στον Ανσαριφάρντ, μετά από κράτημα του Οικονόμου. Ήταν η δεύτερη κίτρινη για τον στόπερ του Τριφυλλιού, ο οποίος αποβλήθηκε. Ο Φορτούνης ευστόχησε στην εκτέλεση και έδωσε προβάδισμα στους «κόκκινους».

Ωστόσο, οι ποδοσφαιριστές του Ουζουνίδη, με αριθμητικό μειονέκτημα αντεπιτέθηκαν, έχασαν ευκαιρίες με τους Μουνιέ και Χατζηγιοβάνης και τελικά, ισοφάρισαν στο 87′, ο Ένχελς ανέτρεψε τον Ινσούα (οριακά εκτός περιοχής), ο διαιτητής έδειξε δεύτερο πέναλτι και ο Μουνιέ διαμόρφωσε το 1-1, εν μέσω πανηγυρισμών…

Ολυμπιακός (Γκαρθία): Προτό, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Ένχελς, Χατζισαφί, Ρομαό, Ταχτσίδης, Οτζίτζα (56′ Φορτούνης), Πάρντο (88′ Μάριν), Μιραλάς, Ανσαριφάρντ (77′ Τζούρτζεβιτς)

Παναθηναϊκός (Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Γιόχανσον, Κουρμπέλης, Οικονόμου, Ινσούα, Τζανδάρης, Κάτσε (65′ Μουνιέ), Λουντ, Κουλιμπαλί (80′ Χατζηγιοβάννης), Άλτμαν, Δώνης (65′ Αυλωνίτης)