Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλιας πραγματοποιείται σήμερα μετά την ραγδαία αύξηση στα κρούσματα από κοροναϊό στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για ακόμη πιο σκληρό lockdown και νέα μέτρα, καθώς  έχει σημάνει για ακόμη μία φορά συναγερμός μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, τα οποία χτες ήταν σχεδόν διπλάσια (905) από αυτά της Αθήνας (564).

Χτες μάλιστα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας  αναφέρθηκε στην τεράστια έκρηξη σε κρούσματα στη Θεσσαλονίκη μέσα σε ένα μόλις 24ωρο:

Όπως επισήμανε ο υπουργός 905 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη, ενώ χθες ήταν 595.

Στην Αττική καταγράφονται 564 ενώ χθες ήταν 513. Πάντως, ο κ. Κικίλιας δήλωσε για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι ο κ. Τσιόδρας του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”».

Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να αναφέρω ειδικότερα τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Φλώρινα, τον Έβρο, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. Σημείωσε δε ότι «μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής μέτρα:

  • Κλείσιμο βορείων συνόρων μετά το ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη
  • Πιο αυστηρό lockdown σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και
  • Περιορισμός στα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις

Ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211.

Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).