Χαρτί υγείας, απολυμαντικά και τρόφιμα άρχισαν να… κάνουν φτερά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς οι καταναλωτές σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πανικοβληθεί από τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα τους και τρέχουν να γεμίσουν τα… υπόγειά τους.

Δεύτερο κύμα πανικού

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι καταναλωτές καταλαμβάνονται από πανικό καθώς τα καταστήματα είχαν σχεδόν… λεηλατηθεί τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τώρα η έκταση του προβλήματος πιθανόν να μην είναι τόσο μεγάλη επειδή τα καταστήματα αλλά και οι πολίτες είναι περισσότερο ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι.

Στο Οχάιο

Παρόλα αυτά, οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν ότι καταστήματα στις πολιτείες Ουάσιγκτον, Καλιφόρνια, Βιρτζίνια, Ιντιάνα, Οχάιο, Νιου Τζέρσεϋ, Νέα Υόρκη, Μίσιγκαν και Μιζούρι έχουν επηρεαστεί από το κύμα πανικού.

Υψηλά επίπεδα θανάτων και κρουσμάτων

Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται καθώς 40 πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφουν ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού και 20 πολιτείες υψηλά επίπεδα θανάτων από την covid-19, ενώ οι κυβερνήτες αναγκάζονται να πάρουν αυστηρά μέτρα περιορισμού σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας, ενόψει μάλιστα των συγκεντρώσεων που αναμένονται λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Ελλειψη προϊόντων σε κατάστημα στο Μαϊάμι, της Φλόριντα

Η Subodha Kumar, ειδικός στην αλυσίδα εφοδιασμού στο Temple University, δήλωσε στην The Daily Beast ότι «οι άνθρωποι έχουν ήδη συσσωρεύσει πολλά από αυτά τα είδη στα υπόγειά τους».

Στη Βιρτζίνια, το ABC8 News αναφέρει ότι ορισμένες μεγάλες αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένων των Kroger και Walmart, βιώνουν ήδη το δεύτερο κύμα πανικού των καταναλατών.

Στο Νιού Τζέρσεϋ

Ιδιοκτήτης τοπικού καταστήματος δήλωσε στο δίκτυο: «Θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανικού. Είμαι πολύ σίγουρος για το κατάστημά μου και για αυτό που έχουμε τώρα. Εμαθαν από όσα συνέβησαν πριν έξι μήνες και προμηθεύτηκαν τα προϊόντα τους νωρίτερα».

Περιορισμοί σε ορισμένα είδη

Η εταιρεία Target γνωστοποίησε πως αν χρειαστεί θα επιβάλει όρια αγοράς σε ορισμένα είδη.

Στη Νέα Υόρκη

Νωρίτερα φέτος, αρκετά σουπερμάρκετ περιόρισαν τις ώρες λειτουργίας για το κοινό προκειμένου να δώσουν χρόνο στους υπαλλήλους τους να ξαναγεμίσουν τα ράφια ενώ άλλα αναγκάστηκαν να βάλουν περιορισμούς σε ορισμένα είδη όπως απολυμαντικά, σπρέι καθαρισμού και σούπα σε κονσέρβα.

Αυστηρά μέτρα

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, την ενίσχυση των μέτρων, σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στο εξής θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους μέχρι 10 άτομα, από 25 που ήταν μέχρι τώρα. Το όριο για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους πέφτει από τα 500 στα 150 άτομα.

«Τα πράγματα χειροτερεύουν και θα χειροτερέψουν» ακόμη περισσότερο, είπε ο δημοκρατικός κυβερνήτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια, μόλις μία εβδομάδα αφότου έφτασαν στο όριο των 10 εκατομμυρίων. Πολλές Πολιτείες λαμβάνουν και πάλι περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία

Ο Δρ Αλεξάντερ Γκάρσα, ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας στη Μητροπολιτική Περιοχή του Σεντ Λούις, είπε ότι η χωρητικότητα στα νοσοκομεία στο Μιζούρι θα εξαντληθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σ’ αυτήν την Πολιτεία.

Reuters

«Αν συνεχιστεί αυτό, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε περισσότερο προσωπικό, περισσότερη βοήθεια, περισσότερα από τα πάντα για να διαχειριστούμε τη συρροή ασθενών που φτάνουν σε εμάς», είπε στο CNN.

Βαρύς απολογισμός

Με βάση μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, 40 Πολιτείες έχουν αναφέρει ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων εντός του Νοεμβρίου. Σε 20 Πολιτείες καταγράφεται ρεκόρ θανάτων και σε 26 ρεκόρ νοσηλειών. Κατά μέσο όρο, στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 144.000 κρούσματα και 1.120 θάνατοι.

Την Κυριακή, η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ απαγόρευσε τα διά ζώσης μαθήματα στα λύκεια και τα κολέγια, καθώς επίσης και τη λειτουργία κλειστών αιθουσών στα εστιατόρια για τρεις εβδομάδες, αρχής γενομένης από σήμερα Τετάρτη.

Απαγορεύονται επίσης οι εκδηλώσεις σε αίθουσες συναυλιών, καζίνο, κινηματογράφους, παγοδρόμια και σε άλλους χώρους. Στα σπίτια επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 10 πρόσωπα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά.

«Πιο φρικτή από ποτέ η κατάσταση»

Η Γουίτμερ προειδοποίησε ότι χωρίς επιθετική δράση τώρα οι θάνατοι στο Μίσιγκαν μπορεί να φτάσουν σύντομα ακόμη και τους 1.000 την εβδομάδα. «Βρισκόμαστε στη χειρότερη στιγμή αυτής της πανδημίας. Η κατάσταση ποτέ δεν ήταν πιο φρικτή. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να δράσουμε», τόνισε.

Περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εστιατορίων, των γυμναστηρίων και των καταστημάτων ανακοίνωσε και ο επίσης δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας Ουάσιγκτον, Τζέι Ινσλι. Στα σπίτια επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μόνο τα μέλη του νοικοκυριού και σε ανοιχτούς χώρους οι συναθροίσεις περιορίζονται σε 5 άτομα.