«Μπράβο στους συναδέλφους που ανταποκρίνονται. Είναι όμως ομολογία αποτυχίας οργάνωσης του συστήματος. Κίνηση απελπισίας. Προσπαθούν να καλύψουν τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού στη Θεσσαλονίκη σε εθελοντική βάση». Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, σχολιάζοντας τη μετάβαση 10 νοσηλευτριών με εξειδίκευση σε ΜΕΘ από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνδράμουν τους συναδέλφους τους που δίνουν μάχη με την Covid-19.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, χθες το βράδυ ειδοποιήθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας πλην των επιβαρυμένων περιοχών (Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία) να βρουν νοσηλευτικό προσωπικό σε εθελοντική βάση για να μετακινηθεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να καλύψουν τις σοβαρότατες ανάγκες που υπάρχουν.

«Μπράβο στους συναδέλφους που ήδη ανταποκρίθηκαν. Πώς όμως μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση ικανός αριθμός προσωπικού; Τι θα γίνει με τα νοσοκομεία που αποδυναμώνονται εάν τυχόν υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού και στις άλλες περιοχές της χώρας; Δεν μας δείχνει αυτή η κίνηση απελπισίας την έλλειψη οργάνωσης του συστήματος;», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Υγειονομικός πόλεμος στην Κ. Μακεδονία»

«Στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει πραγματικός υγειονομικός πόλεμος. Εκατοντάδες εργαζόμενοι νοσούν και κάθε ημέρα προστίθενται κι άλλοι. Το εναπομείναν προσωπικό, εξουθενωμένο, εξαντλημένο δεν αντέχει», τονίζει ο κ. Γιαννάκος. Προσθέτει ότι «τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετατρέπουν κλινικές για περιστατικά κορoναϊού και την άλλη ώρα γεμίζουν». Ο ιός, σημειώνει, «εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και τα νοσοκομεία ήδη ζορίζονται στη λειτουργία τους καθότι ανέπτυξαν κλινικές που περιθάλπουν περιστατικά κορoνοϊού. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου σε όλη τη χώρα».

«Υποστελεχωμένα» τα νοσοκομεία

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι «υποστελεχωμένα και από το έτος 2018 δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού. Για τις ανάγκες της πανδημίας προσλήφθηκαν 5.000 επικουρικοί συμβασιούχοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι όμως μόλις φτάνουν για να αναπληρώσουν τους υπαλλήλους που αποχώρησαν από το 2018 που δεν υπήρχε η πανδημία».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει ότι «από το πρώτο κύμα της πανδημίας έως το αναμενόμενο δεύτερο του φθινοπώρου, υπήρχαν αρκετοί μήνες να προετοιμαστεί το σύστημα και δεν το έπραξε» και «τώρα γονάτισε το σύστημα με 400 διασωληνωμένους και 2.500 νοσηλευόμενους σε κλινικές κορονοϊού αν και αναστάλθηκαν χειρουργεία, κλινικές και ασθενείς ΜΕΘ μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Εμφανίστηκαν τώρα εν μέσω πανδημίας οι χρόνιες παθογένειες (υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση) του συστήματος, το οποίο ραγδαία μετατρέπεται σε σύστημα αντιμετώπισης μιας νόσου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ