H Εuropol ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάσχεσε 1.776 πυροβόλα όπλα τουρκικής προέλευσης κατά τη διάρκεια της ετήσιας επιχείρησης Bosphorus που ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή δυνάμεων από  την Αλβανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία και συνολικά 81 κατ’ οίκον έρευνες.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Europol, οι έρευνες οδήγησαν αρχικά σε 11 συλλήψεις, 191 κατασχέσεις πυροβόλων όπλων, 3 714 φυσιγγίων πυρομαχικών, μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης κάνναβης και κοκαΐνης, μη σφραγισμένων πακέτων τσιγάρων και πλαστών εγγράφων. Οι συμμετέχουσες στην επιχείρηση χώρες διεξήγαγαν επιπλέον  έρευνες που οδήγησαν στην επιπλέον κατάσχεση 1.585 πυροβόλων όπλων.

H Europol, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναφέρει ότι η συλλογή πληροφοριών, οι διασταυρούμενες βάσεις δεδομένων και η επιχειρησιακή ανάλυση οδήγησαν σε Βούλγαρους εμπόρους πυροβόλων όπλων. Η Europol παρείχε περαιτέρω υποστήριξη κατά τη διάρκεια των ημερών δράσης με την ανταλλαγή πληροφοριών και την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών.

Συνολικά 24 ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζονται από θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Europol, εντόπισαν και κατάσχεσαν όπλα Τουρκικής προέλευσης που διακινούνται παράνομα στην ΕΕ μέσω της Βουλγαρίας και άλλων χωρών.

Η επιχείρηση Bosphorus έχει στόχο να αντιμετωπίσει την αύξηση των όπλων που τροποποιούνται παράνομα και πωλούνται ξανά, με επικεφαλής τη Ρουμανική Αστυνομία (Politia Romana) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολυεπιστημονικής Πλατφόρμας κατά των Εγκληματικών Απειλών (EMPACT).

Τα τελευταία χρόνια, τα πυροβόλα όπλα έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή στους εγκληματίες και εμφανίζονται σε σημαντικές υποθέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε θανατηφόρα όπλα και είναι φθηνότερα για προμήθεια, σημειώνει η Europol.