Την έντονη αποδοκιμασία του για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Βαρώσια εκφράζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όπως σημειώνει, ότι η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για επίλυση των συγκρούσεων, προσθέτοντας μάλιστα ότι προσπαθεί να «κόψει στη μέση ένα κράτος – μέλος της ΕΕ».

«Με την επίσκεψή Ερντογάν στα Βαρώσια, η Τουρκία έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για επίλυση των συγκρούσεων. Ακόμα χειρότερα: Ο Ερντογάν προσπαθεί να κόψει στη μέση ένα κράτος – μέλος της ΕΕ. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα πρέπει να έχει συνέπειες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Σημειώνεται πως τη λύπη της για τις χθεσινές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εξέφρασε και η ΕΕ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».