Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εν μέσω έξαρσης του κοροναϊού, ο εκπρόσωπος του Σώματος, Θεόδωρος Χρονόπουλος, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την απαγόρευση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε σεβαστή την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σύμφωνα με την οποία η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι αντισυνταγματική, τονίζοντας σχετικά ότι «το νομικό μας σύστημα είναι ιδιαίτερα δυνατό και δίνει τη δυνατότητα να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα».

Οπως είπε, μάλιστα, ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα, θα βγουν περισσότερες ανακοινώσεις για το πώς θα κινηθεί η ΕΛ.ΑΣ. «Ενδεχομένως, και τονίζω το ενδεχομένως, υπάρχει μία σκέψη εντός της ημέρας να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς θα κινηθούμε, τι θα κάνουμε, πώς θα προσεγγίσουμε το θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ANT1.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μόνος σκοπός (σ.σ. της αστυνομίας) είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

«Η συλλογική μνήμη για το Πολυτεχνείο είναι τόσο δυνατή που δεν θα σβήσει με μία επέτειο» δήλωσε και αναφέρθηκε στις «πρωτόγνωρες καταστάσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα, γεγονός που φαίνεται και από τον αριθμό των νεκρών που κατεγράφη την Κυριακή. «Δεν μπορεί να βγει από το μυαλό κανενός το νούμερο 71, εδώ δεν χωράει τίποτα άλλο».

Πώς θα αντιδράσει η αστυνομία

Ερωτώμενος πώς θα αντιδράσει η αστυνομία σε περίπτωση που τέσσερα άτομα εμφανιστούν στην περιοχή, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις, ο κ. Χρονόπουλος είπε:

«Τέτοιου είδους αποφάσεις θα ληφθούν στο πεδίο, όπου θα είναι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, και σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές».

Όπως τόνισε «σε κάθε περίπτωση, η δική μας η αντίδραση θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με τη σύλληψη ή την προσαγωγή κάποιου ατόμου, σίγουρα θα υπάρχουν οι παραινέσεις, ο διάλογος, θα εξαντληθεί οποιοδήποτε μέσο, έτσι ώστε να μην έρθουμε σε αυτόν τον άχαρο ρόλο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εάν τα πράγματα ξεφύγουν εκτός ελέγχου, εμείς θα πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά».

Η πορεία των κομμάτων

Ο ίδιος μίλησε και για την λιτή διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τα κόμματα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρύτανη. Εξήγησε ότι προβλέπεται ρητά «μία λιτή διαδικασία για τη μνήμη του Πολυτεχνείου σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός», ενώ διευκρίνισε ότι φέτος δεν μπορούν ούτε απλοί πολίτες να αφήσουν λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

«Δυστυχώς όχι για φέτος, είναι οι συνθήκες τέτοιες που δεν το επιτρέπουν και δεν έχει να κάνει με άποψη της αστυνομίας αυτό, έχει να κάνει με την απόφαση και την εισήγηση της Επιτροπής δημόσιας υγείας» παρατήρησε. «Τέτοιες ώρες δεν χωράνε διχασμοί, θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, δεν περισσεύει κανένας σε αυτή τη μάχη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.