Ως τις πιο κρίσιμες για την ανάσχεση της διασποράς του κοροναϊού χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τις επόμενες ημέρες.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για δύο επίπεδα στα οποία κινείται η κυβέρνηση και αφορούν α) την ενίσχυση του συστήματος υγείας και β) τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Όπως είπε «χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο μας. Με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο, το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλίσουμε πίσω».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο του κοροναϊού, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως η χώρα μας εξασφάλισε 25 εκατ. δόσεις και προχωρά στο σχεδιασμό εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως αύριο στις 14:00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων COVID19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προμηθευτεί μέσω κοινού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Για τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, ο κ. Πέτσας τόνισε πως δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό φορτίο των σχολικών μονάδων το οποίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό.

«Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν είναι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, γιαγιάδες και παππούδες που πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Σε αυτή τη διαπίστωση βασίστηκε και η εισήγηση της επιτροπής των επιδημιολόγων. Αιτία της απόφασης είναι η κινητικότητα μέρους του πληθυσμού και στόχος ο περιορισμός της» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ενημέρωση του Στέλιου Πέτσα