Η 17η Νοέμβρη φτάνει πλέον και έμειναν λίγες μόνο ώρες προκειμένου να γίνει «ταμείο» -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- για το τι θα επιφέρει τελικά η καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο ελιγμός Μητσοτάκη και η επιμονή στην απαγόρευση

Η επιμονή της κυβέρνησης μετέτρεψε την ιστορική αυτή επέτειο σε ένα μείζον πολιτικό γεγονός με ανοιχτές τις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση παράμεινε αμετακίνητη στην απόφασή της προσπαθώντας ταυτόχρονα να ελιχθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κοινή όπως εξελίχθηκε πρωτοβουλία από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 κατά της απαγόρευσης, απηύθυνε πρόσκληση  προς τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν από κοινού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο.

Ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί απέρριψαν την πρόταση Μητσοτάκη ζητώντας πριν από όλα την απόσυρση της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής απόφασης της απαγόρευσης των συναθροίσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη αποτελεί περισσότερο πολιτικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα καθώς είναι –εκτός όλων των άλλων- και πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Προβοκατόρικη

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 επιτέθηκαν ταυτόχρονα στον πρωθυπουργό αντιστρέφοντάς του τις αιχμές που άφησε στο σημερινό του μήνυμα και ουσιαστικά τα κόμματα της Αριστεράς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε σκηνικό σύγκρουσης και πόλωσης. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε προβοκατόρικη την απαγόρευση.

Αντιπροσωπεία μάλιστα των τριών κομμάτων και άλλων φορέων που συνυπογράφουν το κείμενο κατά της απαγόρευσης, επισκέφτηκε, τον πρόεδρο της Βουλής και την πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης, χωρίς πάντως να βρει ανταπόκριση τόσο από τον κ. Τασούλα όσο και από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ρουκέτα

Επιπλέον κατά τη σημερινή μέρα και ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων αύριο και τις επόμενες μέρες στους …δρόμους θα φανεί η σημασία δύο σημερινών ειδήσεων.

Η μία είδηση είναι η «ρουκέτα» Μαγιορκίνη κατά της κυβέρνησης καθώς από τα λεγόμενά του σήμερα προκύπτει ότι δεν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που να δικαιολογεί την απόφαση της κυβέρνησης ή κατά το τυπικό του αρχηγού της Αστυνομίας.

«Η επιτροπή το μόνο που έχει πει κατ’ επανάληψη και το λένε όλοι οι επιστήμονες, είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό πολλώ δε μάλλον στη φάση αυτή που είμαστε με πολύ αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης ερωτηθείς ευθέως αν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής των λοιξωξιολόγων για την απαγόρευση των συναθροίσεων για τέσσερα άτομα και άνω κατά το τετραήμερο 15-18 Νοεμβρίου.

Η πανδημία το μόνο επιχείρημα

Η είδηση αυτή είναι βόμβα με δεδομένο ότι η μόνη επίκληση στην οποία καταφεύγει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτής της απαγόρευσης είναι η δραματική υγειονομική κατάσταση (κρούσματα, διασωληνωμένοι και θάνατοι από κοροναϊό). Ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι τις πολιτικές του αποφάσεις τις λαμβάνεις με βάση τις υποδείξεις των ειδικών.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ακριβώς σε αυτό το σημείο στο μήνυμά του λέγοντας «μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας» για να χαρακτηρίσει «αδιανόητη» τη στάση της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων που θεωρούν καθαρά πολιτικά τα ελατήρια της κυβέρνησης να μην επιτρέψει ούτε συμβολικού τύπου πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να τιμηθεί η εξέγερση του 1973 κατά της δικτατορίας.

Διαμάχη και στο νομικό κόσμο

Το δεύτερο γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε όχι μόνο να αγνοήσει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και να την απαξιώσει επειδή χαρακτήρισε αντισυνταγματική την κυβερνητική απαγόρευση και ζητούσε την ανάκλησή της.

Το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν πως πρόκειται για συνδικαλιστικό όργανο, υπονοώντας πως ούτε λίγο ούτε πολύ «δεν του πέφτει λόγος» για να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη κυβερνητικών αποφάσεων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα του ΜέΡΑ25 για το προσωρινό πάγωμα της απόφασης για την απαγόρευση και θα κρίνει ουσιαστικά κατόπιν εορτής, την ουσία του αιτήματος για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης.

Το ΜέΡΑ25 εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια μειοψηφία να που να σώσει το κύρος της Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει, καθώς σύμφωνα με το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, «η Πρόεδρος του ΣτΕ φρόντισε να χρεώσει την σχετική υπόθεση της προσφυγής μας σε έναν συντηρητικό – μνημονιακό εισηγητή ώστε και η οριστική έκβαση της να είναι της αρεσκείας της Κυβέρνησης».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι απόψεις στο νομικό κόσμο της χώρας ποικίλουν. Η κυβέρνηση επικαλείται τις παρεμβάσεις συνταγματολόγων όπως του πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μποτόπουλου και του Νίκου Αλιβιζάτου, προκειμένου να υποστηρίξει ότι είναι συνταγματική η απαγόρευση.

Δραστικος περιορισμός

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη η γνώμη της αρμόδιας επιτροπής Λοιμωξιολόγων που ελήφθη υπόψη  για τη γενική απαγόρευση της πορείας και των συναθροίσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Κι αυτό γιατί, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται ότι υπάρχει δραστικός περιορισμός συνταγματικού δικαιώματος.

Όπως εξηγούν, η γνώμη των ειδικών, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, είναι η «η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την σωρευτική έκταση του τόσο δραστικού περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, όπως αυτός οριοθετείται στην απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας».

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ

Το θέμα πάντως της απαγόρευσης έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας να αξιολογήσει την καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων κατ’ αναλογία και σε συνέχεια με την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του κράτους – δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ΚΚΕ, κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για τις ελευθερίες (LIBE) το ψήφισμα κατά της απαγόρευσης που συνυπογράφουν κοινωνικοί φορείς και τα κόμματα της Αριστεράς.

Συννενοήσεις

Μέσα σε αυτό το φόντο το σκηνικό της πολιτικής σύγκρουσης μεταφέρεται στους δρόμους. Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι είναι ανυποχώρητοι και διαμηνύουν ότι η απαγόρευση θα σπάσει στην πράξη.

Το ΚΚΕ έχει μιλήσει για πραγματοποίηση κινητοποίησης-πορείας σύμφωνα με το παράδειγμα της Πρωτομαγιάς (αποστάσεις, μάσκες κλπ), από το ΜέΡΑ25 θα κατέβουν στο δρόμο οι 7 βουλευτές και δύο ακόμα στελέχη, ενώ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ. Επίσης συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Πληροφορίες πάντως θέλουν να υπάρχουν συνεννοήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς προκειμένου να γίνει κατορθωτό όσοι πορευτούν να φτάσουν στον προορισμό της κινητοποίησης για το Πολυτεχνείο, που δεν είναι άλλη από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία συνάθροιση και πως η Αστυνομία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το επιχειρησιακό της σχέδιο, χωρίς να κάνει διακρίσεις ακόμα και αν πρόκειται για βουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Θεόδωρο Χρονόπουλο το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:

• Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας

• Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.

• Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

• Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.

• Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

• Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.

• Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

• Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.

• Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 09:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.

• Ενδέχεται να κλείσουν, για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ορισμένοι σταθμοί του Μετρό. Θα υπάρξει έγκαιρη ανακοίνωση από τους σταθμούς του Μετρό.

• Εάν υπάρξει ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν από την τροχαία και τα ΜΜΕ

• Η αστυνομία εφαρμόζοντας τον νόμο εκτελεί την αποστολή της και συμμορφώνεται στο δημοκρατικό της καθήκον.

Μέτρα και πρόστιμα

Όσον αφορά στα μέτρα, πάνω από 4.000 Αστυνομικοί θα βρίσκονται από σήμερα το απόγευμα στο δρόμο και μάλιστα έχουν κληθεί Διμοιρίες των ΜΑΤ ακόμα και από την Επαρχία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε βοηθητικούς ρόλους, όπως φύλαξη Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενοι φραγμοί, θα χρησιμοποιηθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ήδη στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο κέντρο της Αθήνας η παρουσία Αστυνομικών δυνάμεων είναι έντονη και κυρίως βέβαια στο Πολυτεχνείο, όπου προχθές υπήρξε και επιχείρηση εκκένωσης.

Εκτός αυτού μόνιμη στατική δύναμη αλλά και συχνές περιπολίες προβλέπονται για την περιοχή των Εξαρχείων, προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες ατόμων, ενώ παράλληλα αστυνομικοί της Ασφάλειας θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων της καραντίνας σε άτομα που κινούνται στην περιοχή.

Προβλέπεται τσουχτερό πρόστιμο για τους διοργανωτές πορειών (5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα) και 300 ευρώ για τους συμμετέχοντες.