H οικονομία της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε 12,6% στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η οποία είναι οριακά χαμηλότερη από το 12,7% που είχε ανακοινώσει στις 30 Οκτωβρίου.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν κατά 4,4% χαμηλότερο το τρίτο τρίμηνο έναντι μείωσης 4,3% που είχε ανακοινώσει η Eurostat με την πρώτη εκτίμησή της.

Η μεγάλη τριμηνιαία αύξηση της δραστηριότητας ήταν το αποτέλεσμα του εκ νέου ανοίγματος των οικονομιών μετά τα lockdown στα δύο πρώτα τρίμηνα, τα οποία επιβλήθηκαν για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19. Η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, αλλά ήταν 2% χαμηλότερη σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η Ευρωζώνη κατέγραψε τον Σεπτέμβριο πλεόνασμα 24,5 δισεκ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο έναντι πλεονάσματος 17 δισεκ. ευρώ ένα έτος πριν. Η βελτίωση προέκυψε επειδή οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο από τις εισαγωγές (3,8% έναντι 8,9% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα).

Στο πρώτο 9μηνο του 2020 αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης με την Κίνα, ενώ μειώθηκαν τα πλεονάσματά της με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά μειώθηκε σημαντικά το έλλειμμά της με τη Ρωσία, καθώς οι τιμές της ενέργειας έκαναν βουτιά. Στο ίδιο διάστημα, μετατράπηκαν σε πλεονάσματα τα εμπορικά ελλείμματα της Ευρωζώνης με την Τουρκία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα.

Πηγή: ΑΜΠΕ