«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και να δείξει ότι κατανοεί την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια. Να δείξει στον λαό ότι κατανοεί ότι έχει την ευθύνη. Να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό απέναντι στα κόμματα και να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ευθύνη

«Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ατομική και πολιτική ευθύνη. Θα περίμενα να μην ακούσω μια διχαστική και προκλητική ομιλία. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και ασυνάρτητος», συνέχισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια ομιλία του πρωθυπουργού που ήταν μείγμα «απολογίας και διχασμού».

«Θα περίμενα ο κ. Μητσοτάκης να παραδεχτεί το ανθρώπινο και αυτονόητο,αυτό που σε μια έκρηξη ειλικρίνειας έκανε ο κ. Γεωργιάδης. Είπε το απλούστατο: Πέσαμε έξω. Πόσο δύσκολο είναι να πείτε δύο λέξεις; Πέσαμε έξω» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αυθαίρετες συγκρίσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο κύμα και απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για «εφησυχασμό».

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «προσπαθήσατε να κερδίσετε πολιτικά πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Λέτε ότι δεν κάνατε κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι. Εκεί εντοπίζεται μονάχα το πρόβλημα; Δεν υπάρχει πρόβλημα ότι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Επίγνωση του πως ζουν οι άνθρωποι

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχετε επίγνωση του πως ζει η πλειονότητα των νέων ανθρώπων στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων δεν έχει στο νου της να κάνει πάρτι. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων ζει στην ανεργία και την ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές στα περί αποταμίευσης και εξαρτημένων από το μισθό τους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτός συνέκρινε στοιχεία και πίνακες νεκρών και διασηλωμένων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας μίλησε για «εγκληματικό εφυσηχασμό» της κυβέρνησης μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Αυτό που πράξατε όλο αυτό το διάστημα ήταν να μην στηρίξετε το δημόσιο σύστημα υγείας κ. Μητσοτάκη συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για εφαρμογή ενός αντιλαϊκού προγράμματος από πλευράς κυβέρνησης που ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας δεν ανέστειλε την εφαρμογή του.

Μέσα σε αυτό το φόντο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα.

Δεν είναι ζήτημα μόνο κρεβατιών

Προφανώς και αυξήσατε τις κλίνες στο ΕΣΥ κ. Μητσοτάκη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας προσθέτοντας ωστόσο πως «αν θέλετε να μιιλήσουμε επί της ουσίας, η πραγματική αύξηση των κλινών μετά την πανδημία ήταν περίπου στα 200 κρεβάτια. Είναι ζήτημα κρεβατιών και μόνο η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας;».

Αναφερόμενος στις 50 κλίνες στο «Σωτηρία» από τη δωρεά της Βουλής λέγοντας ότι λειτουργούν μόνο οι 9. «Γιατί; Το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Είναι η ελλιπής στελέχωση του ΕΣΥ. Αρνείστε να προχωρήσετε σε σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προσωπικό και οι ιδιώτες

«Το πιο σοβαρό γράφημα είναι για το προσωπικό του υπουργείου Υγείας, για το προσωπικό που υπήρχε το 2019 και το 2020» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μείωση του προσωπικού στα νοσοκομεία.

Δεν ενισχύετε το ΕΣΥ γιατί έχετε άλλη αντίληψη υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για στρατηγικό πρόβλημα της ΝΔ, καθώς όπως τόνισε στο πρόγραμμά της θέλει τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. «Η βασική σας αντίληψη είναι ότι το ΕΣΥ είναι για πέταμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ από τους ιδιώτες για να κερδίζουν.

«Πόσο δύσκολο είναι να συνταγογραφείτε τα διαγνωστικά τεστ και αφήνετε το 1/3 των τεστ να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτή την ώρα γίνεται διαλογή ασθενών, όχι στους ασθενείς από κοροναϊό – Covid, αλλά στους ασθενείς non-Covid, φέρνοντας ως παράδειγμα την αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από