Την ανάγκη η πολιτεία να θεσπίσει μέτρα εξάλειψης της έμφυλης διάκρισης στην ανατροφή των παιδιών, επισημαίνουν οι «Ενεργοί μπαμπάδες, για τα Δικαιώματα του Παιδιού» ΑΜΚΕ, παραθέτοντας στοιχεία από διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησαν, από τα οποία προκύπτει, όπως επισημαίνουν, ότι «3 στους 4 πατέρες βιώνουν  διακρίσεις σε βάρος της ισότιμης συμμετοχής και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών».

Στην διαδικτυακή έρευνα για τη γονική ισότητα αναφορικά με την πατρότητα και την ανατροφή του παιδιού, συνολικά, συμμετείχαν 941 πατέρες ανηλίκων παιδιών από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το 75% των πατέρων (29% των παντρεμένων και 86% των χωρισμένων) δήλωσαν ότι βιώνουν διακρίσεις λόγω φύλου αναφορικά με την πατρότητα και τα παιδιά, κυρίως με τη μορφή ψευδών κατηγοριών  σε ποσοστό 57%, περιορισμένη ενημέρωση/πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά -52%, τον ορισμό του ασκούντος την επιμέλεια του παιδιού από τα δικαστήρια -34%, άδεια ανατροφής -25%, κά.

Το 59% των πατέρων ανέφεραν συμπεριφορές γονικής αποξένωσης (12% των παντρεμένων και 69% των χωρισμένων), που αποτελούν μορφή ενδοοικογενειακής βίας με σοβαρές συνέπειες για το παιδί. Το 41,4% δήλωσε ότι τέτοια φαινόμενα εντάθηκαν την περίοδο του κοροναϊού.

Το 56-80% των πατέρων θεωρεί ότι οι διακρισεις αυτές έχουν πολύ σημαντικές ή καταστροφικές συνέπειες για τη σχέση τους με τα παιδιά, την ευεξία των ίδιων και των παιδιών, καθώς και την εκπαίδευσή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα,  1 στους 5 πατέρες έχει σε σημαντικό βαθμό αυτοκτονικές σκέψεις λόγω των διακρίσεων.

Συμπερασματικά, οι διακρίσεις με βάση το φύλο που βιώνουν οι πατέρες – και συνεπώς τα παιδιά – υπάρχουν και μέσα σε ένα γάμο αλλά εντείνονται μετά από ένα χωρισμό, με αποκορύφωμα τη γονική αποξένωση και τις διακρίσεις που υφίστανται στην απόδοση της επιμέλειας από τα δικαστήρια.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία οι γονείς περίπου 16.000 ανήλικων παιδιών χωρίζουν κάθε χρόνο και τα οποία εντάσσονται σε καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας, είναι προφανές ότι η ανατροφή χιλιάδων παιδιών στη χώρα μπορεί να είναι προβληματική λόγω ανύπαρκτης συμμετοχής του ενός γονέα σε αυτή.

«Η πολιτεία οφείλει να θεσπίσει υποχρεωτική συνεπιμέλεια με ίσο χρόνο ανάμεσα στους γονείς, εξαλείφοντας κάθε φαινόμενο έμφυλης διάκρισης μεταξύ τους και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς και πολιτικες κατά των συμπεριφορών γονικής αποξένωσης σχετικά με τα παιδιά τόσο χωρισμένων όσο και παντρεμένων γονέων», τονίζεται στην ανακοίνωση των «Ενεργών μπαμπάδων».