Με την πανδημία του κοροναϊού να καταγράφει αυξητική πορεία στη χώρα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε γενικό lockdown σε όλη τη χώρα για ένα μήνα.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, σημείωσε ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων «αντικατοπτρίζει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και την έξαρση που παρατηρείται».

Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας παντού, ενώ πέρα από το lockdown, ίσως και άλλα μέτρα να ήταν αποτελεσματικά, ωστόσο λόγω «της πολύ μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει καμία διάθεση για ρίσκο. Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, ο κ. Παρασκευής επισήμανε ότι «οι ιοί γενικά μεταλλάσσονται» και δεν είναι κάτι περίεργο, ωστόσο βρίσκεται υπό διερεύνηση.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα στους κλειστούς χώρους και αυτός είναι ο βασικός λόγος που έχει οδηγήσει σε έξαρση τον ιό».

Όσον αφορά τη διάρκεια του lockdown, ο καθηγητής σημείωσε πως είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο θέλουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα.

«Αλλά στόχος δεν είναι να μηδενίσουμε τον ιό στην κοινότητα, αλλά να περιοριστεί η διασπορά και η πίεση στο σύστημα υγείας».

Αναλυτικά όσα είπε στο MEGA