Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε για τις εξελίξεις με την πανδημία του κοροναϊού στην εκπομπή «Live News»

«Ελπίζω ότι αυτό το lockdown θα εφαρμοστεί σωστά από τους πολίτες και θα δοθεί προσοχή στους ανθρώπους που έχουν οικονομικά δυσκολία να το εφαρμόσουν και ότι θα γίνουν οι μελέτες πεδίου σε τυχαίο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού ώστε να ξέρουμε τι γίνεται πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα» είπε αρχικά..

Η εκτίμηση της κ. Λινού για τα κρούσματα που θα εντοπιστούν τις επόμενες είναι ότι θα αυξηθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα, καθώς πρόκειται για πολίτες που έχουν ήδη μολυνθεί. «Δεν πρέπει να μας ανησυχήσει η πιθανότητα να βλέπουμε αύξηση τις επόμενες δέκα μέρες αλλά μετά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και μετά να αρχίσει να μειώνεται».

Όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, η κ. Λινού πιστεύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε πρόβλημα. «Οι γιατροί μας είναι ικανοί και οι υποδομές αντέχουν. Αυτό που με ανησυχεί είναι το burn out των γιατρών υγείας» τόνισε η ίδια.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους για να διαγνώσουμε αν κάποιος υγειονομικός έχει υποστεί περισσότερη πίεση από όση μπορεί να αντέξει, άρα κινδυνεύει ψυχολογικά και να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε τον ίδιο και την οικογένεια του» κατέληξε η καθηγήτρια.

Αναλυτικά όσα είπε στο MEGA