«Κερδίζουμε παντού και ξαφνικά λένε ότι θα χάσουμε. Ετοιμαζόμαστε να βγούμε έξω να γιορτάσουμε κάτι που είναι τόσο όμορφο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις πρόωρες δηλώσεις που έσπευσε να κάνει για να ανακοινώσει τη νίκη του.

Χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημο αποτέλεσμα, με εκατομμύρια ψήφους να μην έχουν ακόμη καταμετρηθεί, η σπουδή του νυν προέδρου των ΗΠΑ προδίδει τη νευρικότητα που επικρατεί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων και προκαλεί την ανησυχία ακόμα και Ρεπουμπλικάνων κορυφαίων σχολιαστών οι οποίοι επέκριναν την κίνησή του αυτή.

Μιλώντας στο ABC News, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϋ και σύμβουλος του Τραμπ, Κρις Κρίστι, χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου λάθος κίνηση. «Είναι μια κακή στρατηγική απόφαση. Είναι μια κακή πολιτική απόφαση», είπε με νόημα ο Κρίστι.

Ο Ρικ Σαντόρμ, πρώην Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Πενσυλβάνια, στάθηκε ιδιαίτερα στην απειλητική αποστροφή του λόγου του Τραμπ περί προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος. Νομίζω ότι είναι λάθος του που χρησιμοποίησε τη λέξη «απάτη»» είπε ο Σαντόρμ μιλώντας στο CNN.

Ο πρώην γερουσιαστής αναφερόταν στην αβάσιμη καταγγελία του Τραμπ κατά των Δημοκρατικών, τους οποίους κατηγόρησε για νοθεία και προανήγγειλε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «ώστε να μη προστεθούν ψήφοι μετά τις 4 το πρωί», είπε αναφερόμενος στην προσθήκη και την καταμέτρηση νέων επιστολικών ψήφων».

«Πρόκειται για απάτη εις βάρος των Αμερικανών» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Αυτό είναι ντροπή για τη χώρα μας».

Ουσιαστικά, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε αβάσιμη κατηγορία για «απάτη» στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε νικητής, χωρίς όμως να μπορεί να υποστηρίξει τη θέση του με βάση τα αποτελέσματα, με δεδομένο μάλιστα ότι σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, η μονομαχία του με τον Μπάιντεν είναι στήθος με στήθος.

Επισημαίνεται ότι οι εκλογικοί αξιωματούχοι στις πολιτείες συνεχίζουν να μετρούν έγκυρα ψηφοδέλτια και η διαδικασία θα μπορούσε να συνεχιστεί για μέρες.