Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο τόνισε ότι «ένα πολύ λυπημένο κοινό προσπαθεί να «απομαγέψει» το δικό μας κοινό. Κερδίζουμε παντού και ξαφνικά λένε ότι θα χάσουμε».

Η εικόνα σε πολλές από τις αμφίρροπες πολιτείες δεν έχει ξεκαθαρίσει, με την καταμέτρηση των ψήφων να δείχνει ότι το πολιτικό θρίλερ θα διαρκέσει για πολλές ώρες ή ακόμα και ημέρες.

Οι επενδυτές παγκοσμίως παρακολουθούν στενά τα αποτελέσματα από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,2% στις 10:05 ώρα Ελλάδας, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,8% και ο βρετανικός FTSE 1,2%.

Τα futures στον δείκτη S&P 500 της Νέας Υόρκης σημείωσαν πτώση 0,6% ύστερα από έντονες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αυτά στον Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 1,0%.

Οι μετοχές των τραπεζών, των εταιριών πετρελαίου και αερίου και των μεταλλευτικών εταιριών κατέγραψαν πτώση άνω του 3%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν πτώση 2,7%.

«Έγινε απάτη, θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο», λέει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι έχει νικήσει, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι σχεδιάζει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο καθώς οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές.

«Θέλουμε να σταματήσει η καταμέτρηση», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για «τεράστια απάτη στη χώρα».

Μπάιντεν: Βρισκόμαστε καθ’ οδόν για τη νίκη

«Μπορεί να μη γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μέχρι το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. σε ώρες ΗΠΑ) ή και αργότερα, δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Οι εκλογές δεν θα τελειώσουν μέχρι να καταμετρηθεί κάθε ψήφος, είπε ο κ. Μπάιντεν μιλώντας σε υποστηρικτές του, συμπληρώνοντας πως «αισθανόμαστε καλά με το πού βρισκόμαστε».

Με άνοδο έκλεισαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο ο Nikkei ολοκλήρωσε συνεδρίαση με κέρδη 1,7%, στις 23.695 μονάδες, στο Σίδνεϊ ο ASX οριακά χαμηλότερα (-0,07%) στις 6.062 μονάδες, στη Σανγκάη με άνοδο 0,19% και στις 3.277,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης Σενζέν έκλεισε υψηλότερα κατά 0,58%. Θετικά κατά 1,04% έκλεισε η Ταϊβάν, ενώ κατά 0,6% ο KOSPI στη Νότια Κορέα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,6% και αλλάζει χέρια στο $1,164, η στερλίνα χάνει 0,9% και φτάνει στο $1,294, ενώ ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχύεται 0,7%, στα 94,06. Το δολάριο κερδίζει και έναντι του γεν κατά 0,3%, στα 104,89 γεν ανά δολάριο.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Bund κινείται 3,7 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο -0,65%, ενώ του 10ετούς Treasury υποχωρεί 10,8 μονάδες βάσης, στο 0,77%.