Στην εκπομπή κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο Γιώργος Μιαούλης, προϊστάμενος της Πυροσβεστικής στη Σάμο, αντιπυραγός, που εντόπισε τα δύο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τα χαλάσματα.

«Λειτουργήσαμε ομαδικά, και θέλω να συγχαρώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου. Διαχειριστήκαμε την κρίση, όλοι οι πυροσβέστες. Είμαστε εκπαιδευμένοι για την εργασία σε αυτούς τους χώρους. Σε κάθε περίπτωση φορτιζόμαστε συναισθηματικά, γιατί γνωρίζουμε τα άτομα, είναι μικρές κοινωνίες. Δυστυχώς χάσαμε δύο νέα άτομα. Βρέθηκαν σε λάθος τόπο, λάθος χρόνο», περιέγραψε ο κ. Μιαούλης.

«Τα κτήρια αυτά είναι κατασκευασμένα τη δεκαετία του ’70. Αντιλαμβάνεστε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει κίνδυνος. Είχαμε όλοι επικεντρωθεί στην αναζήτηση των δύο παιδιών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ιερέας της εκκλησίας που κατέρρευσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Στην εκπομπή μίλησε και ο πατέρας Κωνσταντίνος Μηλιώτης, ιερέας του ιερού ναού Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, που υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό.

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό των δύο παιδιών που χάθηκαν με αυτή τη θεομηνία εδώ. Επλήγη και ο δικός μας ναός, που ήταν το κόσμημα του Καρλοβασίου. Έπεσε ο μισός τρούλος. Η ενορία μας συμπαραστάθηκε, ήρθε εχτές, ήμασταν όλη την ημέρα εκεί. Να ευχαριστήσω και το συνεργείο της ΕΜΑΚ που με αυτοθυσία και κίνδυνο της ζωής τους έβγαλαν όλο τον εξοπλισμό της εκκλησίας, όλα τα πράγματα. Τα ασφαλίσαμε σε ένα μέρος εκεί δίπλα», είπε ο πατέρας Κωνσταντίνος.

«Μας υποσχέθηκαν όλοι οι φορείς, και ο δήμαρχος και ο πρωθυπουργός ότι θα μας βοηθήσουν διότι είναι μεγάλη η ζημιά και χρειάζονται πολλά χρήματα για να αποκατασταθεί η κατάσταση στο ναό», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Σάμος είναι ξεκάθαρο ότι άντεξε πολύ. Έχουμε έναν από τους αυστηρότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Τα κτήρια μετά το 60-70 είναι κτήρια που εφόσον εφαρμόστηκε ο κανονισμός άντεξαν. Στη Σμύρνη υπήρχε και το φαινόμενο του συντονισμού. Τα κτήρια που έπαθαν ζημιές είναι αυτά που είχαν πάνω από πέντε ορόφους, γιατί είχαμε το φαινόμενο του συντονισμού. Αυτό είναι ένα από τα αίτια των μεγάλων καταστροφών της Σμύρνης σε αντίθεση με τη δική μας περίπτωση», ανέφερε από την πλευρά του κλείνοντας ο κ. Μακρόπουλος.

«Περιμένουμε τον κύριο μετασεισμό»

Στην εκπομπή μίλησε και ο Κώστας Μακρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας, πρόεδρος Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, αναφορικά με την κατάσταση στη Σάμο μετά το φονικό σεισμό.

«Υπάρχουν συνεργεία, έχουν σταλεί μηχανικοί στο νησί. Συνήθως ο κύριος μετασεισμός είναι μια τάξη μεγέθους κάτω από τον κύριο σεισμό, δηλαδή γύρω στα 6 Ρίχτερ. Περιμένουμε ακόμα να γίνει. Όσο περνούν οι ώρες, τόσο ελαττώνονται οι πιθανότητες να γίνει ένας μεγάλος μετασεισμός. Πρέπει να είμαστε όμως προσεκτικοί. Αν γίνει τέτοιος σεισμός, θα αποτελειώσει όσα έγιναν μέχρι τώρα», είπε ο κ. Μακρόπουλος.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα ένας σεισμός 4-5 Ρίχτερ να δημιουργήσει προβλήματα. Αλλά αν υπάρχουν ήδη προβλήματα σε σπίτια μπορεί να τα αποτελειώσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από