Oι δύο διεκδικητές της προεδρίας συνέπεσαν στην κρίσιμη για το τελικό αποτέλεσμα Πολιτεία της Φλόριντα χθες, όπου διοργάνωσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Τάμπα με διαφορά λίγων ωρών. Οι αμφίρροπες Πολιτείες αποτελούν το κέντρο του ενδιαφέροντος τόσο για τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς όλα δείχνουν πως εκεί θα κριθεί ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται ότι θα είναι άλλος ένα καθοριστικός παράγοντας, καθώς στις αμφίρροπες Πολιτείες, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, ο Τραμπ δείχνει να χάνει τη δύναμή του. Οι αναλυτές θεωρούν ότι μέχρι τώρα οι περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, όμως για εκείνους που παραμένουν αναποφάσιστοι η εξέλιξη της πανδημίας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο – κάτι που δεν θα ευνοήσει τον αμερικανό πρόεδρο.

Αυτή τη στιγμή οι Πολιτείες του Ουισκόνσιν και της Μοντάνα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων – και στις δύο Πολιτείες η κούρσα για τις έδρες στη Γερουσία είναι χωρίς φαβορί, ενώ οι ειδικοί περιμένουν στις τελευταίες τέσσερις ημέρες μέχρι τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου να γίνει ορατή η τάση εναντίον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η πανδημία επηρεάζει περισσότερο τους ψηφοφόρους άνω των 45 ετών. Εκείνων που, από τις εκλογές του 2004 και μετά, αποτελούν τον βασικό εκλογικό κορμό των Ρεπουμπλικανών έναντι των πιο νέων ψηφοφόρων που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς. Αυτές οι ηλικίες είναι που χάρισαν στον Τραμπ την προεδρία το 2016, παρότι έχασε τη λαϊκή ψήφο – τους παρουσίασε ένα κράμα νοσταλγίας, εθνικισμού και αντι-μεταναστευτικών πολιτικών πριν από τέσσερα χρόνια που τους έκανε να τον ψηφίσουν. Ο Τραμπ ακολουθεί φέτος την ίδια τακτική, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ηλικίες άνω των 65 ετών απομακρύνονται από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο – κυρίως λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του COVID-19. Οι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι ακόμα και μια μικρή αλλαγή στις ψήφους των πολιτών άνω των 65 ετών θα σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα κερδίσει εύκολα όλες τις λεγόμενες swing States, τις Πολιτείες που τη μια φορά ψηφίζουν Ρεπουμπλικανούς και την άλλη Δημοκρατικούς.

Aυτό φαίνεται και σε μια σειρά εκλογικών σεναρίων που μελέτησε το Ινστιτούτο Brookings σε δέκα κρίσιμες Πολιτείες. Μελετήθηκε η διαφορά σε πιθανά αποτελέσματα που μπορεί να καταγραφεί εάν οι ψηφοφόροι του 2020 σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ψηφίσουν όπως έκαναν το 2016 ή εάν ακολουθούν τα μοτίβα που διαφαίνονται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις των «New York Times». Σε όλα αυτά τα σενάρια εμφανίζεται μείωση της δύναμης των Ρεπουμπλικανών απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες που κάποτε αποτελούσαν τη βάση του κόμματος.

Παρότι πολλή έμφαση έχει δοθεί στον ενθουσιασμό των πιο νέων ψηφοφόρων, που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, η πραγματικότητα είναι πως οι πολίτες άνω των 45 ετών αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (56%) και είναι εκείνοι που πάνε μέχρι τις κάλπες (σε ποσοστό 61%). Επίσης, φέτος έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών από 17% σε 23% του εκλογικού σώματος.

Σε όλα τα πιθανά σενάρια, βάσει των δημοσκοπήσεων που μελετούν οι αναλυτές, οι ηλικιακές ομάδες 45-64 και οι άνω των 65 δείχνουν να φεύγουν από τους Ρεπουμπλικανούς σε σημαντικά ποσοστά και να στρέφονται προς τους Δημοκρατικούς. Αυτό είναι κρίσιμο, διότι το 2016 οι μεγάλες νίκες του Τραμπ σε αμφίρροπες Πολιτείες οφείλονταν σε μικρά κέρδη που έκανε στις μεγάλες ηλικίες στη Βόρεια Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, στην Αϊοβα και στο Οχάιο. Κάτι που όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να επαναλάβει φέτος, για πολλούς λόγους, αλλά και εξαιτίας της πανδημίας.