Κρίσιμη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας, ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως ο κοροναϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν του χρόνου το καλοκαίρι.

«Η κατάσταση δεν είναι έκτος ελέγχου, αλλά κρίσιμη και επικίνδυνη, όμως είμαστε καλύτερα απ’ ό,τι όλες ή οι περισσότερες χώρες του βορρά αλλά και του νότου» επισήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το δεύτερο κύμα κοροναϊού που ζούμε είναι μαζικότερο, όχι… φονικότερο. Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός ένα 10% του πληθυσμού αν δεν πειθαρχεί θα διασπείρει ακόμα περισσότερο τον ιό και θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» προειδοποίησε.

«Η Πορτογαλία με ανάλογο πληθυσμό είναι πολύ πιο άσχημα από εμάς, με 4.000 κρούσματα (ημερησίως) και άλλες χώρες παίρνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα γιατί έχουν ξεφύγει τελείως. Προφανώς θα έχουμε (τα χειρότερα) μπροστά μας αν το ποσοστό στο οποίο εφαρμόσουμε τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα δεν είναι αυτό που πρέπει» τόνισε. Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, «τα μέτρα δε φτάνουν πρέπει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στην εφαρμογή τους».

«Καμπανάκι» για τις ΜΕΘ

«Για κάθε 100 ασθενείς που μπαίνουν σώζονται 57, αλλά 43 πεθαίνουν. Πρέπει να δεκαπλασιάσουμε τις κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό, και να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ, για να μη χάσουμε τόσους ανθρώπους»

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «αρχές Νοεμβρίου 5,6,7 θα δούμε πόσο πραγματικά βοήθησε η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Το μήνυμα για εφαρμογή και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός δεν έγινε σαφές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νέα μέτρα».

«Δεν γίνεται απόλυτο λοκντάουν για ψυχολογικούς λογούς, όχι μόνο για οικονομικούς» εξήγησε ο καθηγητής.