Σε αρνητική τροχιά παρέμεινε και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη, καταγράφοντας απώλειες ρεκόρ έπειτα από την πτώση του α’ τριμήνου.

Ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε πτώση 10,7%, συνεχίζοντας την αρνητική τροχιά που είχε το α’ τρίμηνο (-3,3%). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη δημοσίευσης των σχετικών χρονολογικών σειρών το 1999.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η πτώση της κατανάλωσης αποτυπώνει τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσαν οι χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,2% μετά από την αύξησή του κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 3,3%, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των μισθών.

Αντίθετα, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020.