Οξύνει ακόμα περισσότερο τις επιθέσεις κατά της Γαλλίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σήμερα προέτρεψε τους πολίτες της χώρας του να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Εθνικού Συνεδρίου – Πολιτιστικού Κέντρο Bestepe στην Άγκυρα, ο Ερντογάν μίλησε για αντι-ισλαμική ρητορική από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε την «αρωγή» των Ευρωπαίων ηγετών ώστε «να μπει τέλος στην ατζέντα του Μακρόν».

«Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε ‘μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες’, απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Στην ίδια ομιλία ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με… τη μεταχείριση των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».

«Μια εκστρατεία λυντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται «ψυχοθεραπεία» για τη στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ, φράση η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Η νέα εμπρηστική δήλωση του Ερντογάν έρχεται δύο εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του  γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν  λέγοντας πως πρέπει να κάνει ψυχιατρική εξέταση. ΟΕρντογάν κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βρίσκεται πίσω από τις καταστροφές που «υφίσταται το Αζερμπαϊτζάν», προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του που τελούν υπό κατοχή.

Αναφερόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε «τι μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που έχουν διαφορετική θρησκεία». Παράλληλα αναρωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα του Εμανουέλ Μακρόν με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Επίσης με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «με τέτοιες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων πολιτών ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η Ευρώπη με το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Μουσουλμάνους προετοιμάζει το δικό της τέλος. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση, η Ευρώπη θα καταρρεύσει εκ των έσω.

Επίθεση και στις ΗΠΑ: «Φέρτε κυρώσεις, είμαστε η Τουρκία και δεν φοβόμαστε»

Σε οργισμένο ξέσπασμα και κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή.

«Κάποιοι Αμερικανοί λένε πως αν χρειαστεί θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν ξέρετε με ποιον χορεύετε! Όποιες είναι οι κυρώσεις σου, μην αργείς, να τις επιβάλλεις! Εμείς κάναμε το βήμα μας για τα F35 σας τα πληρώσαμε όμως δεν μας τα παραδώσατε. Μας είπατε επιστρέψτε τους S-400 στην Ρωσία. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος φυλάρχων! Είμαστε η Τουρκία!».

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά τη νέα αυστηρή προειδοποίηση  που απηύθυνε την Παρασκευή η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, μετά τις αναφορές του τούρκου προέδρου ότι όντως έγιναν δοκιμές στη Σινώπη.

Οι δοκιμές του ρωσικού οπλικού συστήματος από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν.

Απαντώντας την Παρασκεύη ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός, και ειδικότερα των ΗΠΑ για να προχωρήσει στις δοκιμές των S-400. «Φαίνεται ότι οι κύριοι (στις ΗΠΑ) ενοχλούνται ιδιαίτερα επειδή πρόκειται για όπλο που ανήκει στη Ρωσία. Είμαστε αποφασισμένοι, συνεχίζουμε στο δρόμο μας όπως πάντα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters και το TRT.