«Μπαρούτι» βάζει για άλλη μια φορά η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού εξέδωσε σήμερα τρεις νέες NAVTEΧ, δεσμεύοντας περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, ανήμερα των εθνικών επετείων Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι νέες ναυτικές οδηγίες αφορούν σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά η κίνηση της Άγκυρας έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που ανακοίνωσε Ελλάδα και Τουρκία ακύρωσαν τις ασκήσεις που θα έκαναν εκείνες τις ημέρες.

Δείτε τις συντεταγμένες των NAVTEX:

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων

Σε συμφωνία για την ακύρωση των προγραμματισμένων την επόμενη εβδομάδα στρατιωτικών ασκήσεων συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε προτείνει στην τοποθέτησή του αμοιβαία αναστολή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια θρησκευτικών και εθνικών εορτών, αναστολή των σεισμικών ερευνών της Τουρκίας και επίλυση της διαφοράς με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε την απόφαση των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί ότι η αποχή από στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών θεωρείται ένα από τα παλαιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, αν και στην πράξη καταστρατηγείται από τους γείτονες.

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία για τη νέα παράνομη NAVTEX που αφορά στο Oruc Reis

Νωρίτερα την Παρασκευή, διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επέδωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα και ενώ κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς.