Φρένο σε έκθεση για την ιστορία της Μογγολίας βάζει η κινεζική λογοκρισία, καθώς ζητεί να «εξαφανιστούν» οι όροι «Τζένγκις Χαν», «αυτοκρατορία» και «Μογγόλος» από τη διοργάνωση γαλλικού μουσείου.

Οι απαιτήσεις του Πεκίνου δεν περιορίζονται σε αυτές τις περικοπές, αλλά για να δανείσουν αντικείμενα στην έκθεση ζητούν να έχουν πλήρη έλεγχο στα κείμενα, στους χάρτες και στα φυλλάδια που θα τη συνοδεύουν.

«Λάβαμε την απόφαση να σταματήσουμε την παραγωγή της συγκεκριμένης έκθεσης στο όνομα των ανθρώπινων, επιστημονικών και ηθικών αξιών που υπερασπίζουμε» δήλωσε ο Μπερτράν Ζιλέτ, διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας της Νάντης, το οποίο στεγάζεται στο Κάστρο των Δουκών της Βρετάνης.

Η έκθεση έφερε αρχικά τον τίτλο «Ηλιος του Ουρανού και των Στεπών: Τζένγκις Χαν και και η γέννηση της αυτοκρατορίας των Μογγόλων» και θα πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με το Μουσείο Εσωτερικής Μογγολίας στο Χοχότ της Κίνας τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και πήρε αναβολή για τον Φεβρουάριο του 2021.

Η απαίτηση της κινεζικής πλευράς ωστόσο να αλλαχθεί ο τίτλος σε «Κινεζική Στέπα - Πολιτισμός του Κόσμου» έγινε αιτία ώστε η έκθεση να μετατεθεί τουλάχιστον για το 2024, ώστε οι επιμελητές να καταφέρουν να αντικαταστήσουν τα προγραμματισμένα δάνεια από το κινεζικό μουσείο με άλλα, προερχόμενα από ευρωπαϊκές και αμερικανικές συλλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από