Πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι στην Κύπρο; Χθες το πρωί ο ηγέτης του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου μετέβη αιφνιδίως στη Βουλή για να συναντήσει τον μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόεδρό της Δημήτρη Συλλούρη. Λίγο αργότερα ο τελευταίος ανακοίνωνε ότι αποφάσισε να υποβάλει τελικά την παραίτησή του, συνεχίζοντας όμως να δίνει τη δική του εκδοχή σε σχέση με το σκάνδαλο που ξέσπασε με την αποκάλυψη του βίντεο του Αλ Τζαζίρα.

Λεπτομέρειες της συνάντησης Νεοφύτου – Συλλούρη δεν έγιναν γνωστές. Αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο. Με το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φιλοξενούν βίντεο του Αβέρωφ Νεοφύτου να λέει προεκλογικά στον Δημήτρη Συλλούρη (πρώην ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ) ότι «είσαι σάρκα από τη σάρκα μας» και διάφορα άλλα ενώπιον ακροατηρίου και με δεκάδες ερωτήματα για την… εξαφάνιση Νεοφύτου αυτές τις μέρες, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων οι οποίες πρωτίστως αγγίζουν την κυβέρνηση και συνεπώς τον ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έσπευσε στη Βουλή την ώρα που προφανώς έμαθε – όπως είχαν ήδη μάθει και αρκετοί δημοσιογράφοι – ότι ο Δημήτρης Συλλούρης είχε συντάξει την επιστολή παραίτησής του, μετά και την εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του το βράδυ της Τετάρτης. Δρυός πεσούσης – από σήψη ενίοτε – πας ανήρ ξυλεύεται.

Ο Δημήτρης Συλλούρης δοκίμασε πάντως. Πρώτα είχε πει πως θα απέχει από τα καθήκοντά του και όταν κατηγορήθηκε για το αυτονόητο, ότι δηλαδή το έκανε προκειμένου να διατηρήσει την ασυλία, βγήκε πυροβολώντας και ζήτησε από τον γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει «με αίτημα για άρση της ασυλίας» του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν έπεισε όμως ούτε αυτή τη φορά, αφού μια τέτοια διαδικασία είναι χρονοβόρα και επίσης απαιτεί την ετοιμασία φακέλου με όλα τα τεκμήρια και τις καταθέσεις διαθέσιμα. Και με τον Δημήτρη Συλλούρη να μένει στη θέση του πολλοί δεν θα ήθελαν να μπουν σε διαδικασία σύγκρουσης μαζί του.

Οταν λοιπόν κατάλαβε ότι ο κλοιός έσφιγγε, με τα κόμματα να δηλώνουν ότι δεν θα μετέχουν σε καμία δραστηριότητα της Βουλής ενόσω δεν παραιτείται, αναγκάστηκε. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο όπου συνεδριάζει λόγω πανδημίας η Βουλή, με συμμετοχή πέραν των χιλίων ατόμων, έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο, όπως όλα δείχνουν, στην απόφαση αυτή. Η οργή της κυπριακής κοινωνίας ξεχειλίζει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Αποδέκτες δε αυτής της οργής δεν είναι μόνο ο Δημήτρης Συλλούρης, αλλά φυσικά και η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία φέρει την ευθύνη για την πεισματική διατήρηση του Επενδυτικού Προγράμματος της Κύπρου στη σκανδαλώδη αυτή μορφή, έτσι που να προσελκύει άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο τα οποία πληρώνοντας αδρά ποσά, συχνά προϊόν εγκληματικών δραστηριοτήτων όπως αποδείχθηκε, αγόραζαν επί της ουσίας διαβατήρια.

Οσο πιο προβληματική ήταν η περίπτωση δε, τόσο πιο μεγάλο έπρεπε να είναι το… μπόνους που πλήρωναν, με βάση και τις -πρώτες, διότι όλα δείχνουν ότι έπονται και άλλες – αποκαλύψεις στο Αλ Τζαζίρα, για να… λυθούν τα προβλήματα και να γίνει η πολιτογράφηση. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες, θα χρειαστεί να εξηγήσει πολλά στους ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, αφού εκείνος ήταν που στο παρελθόν είχε αντιδράσει στις υποδείξεις για τερματισμό του Προγράμματος, στο οποίο μετείχε και το δικηγορικό του γραφείο, αποδίδοντας μέχρι και… σκοπιμότητες σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οταν όμως τελειώσει το δύσκολο αυτό έργο και επιστρέψει, θα βρεθεί ενώπιον ακόμα δυσκολότερων καταστάσεων στο εσωτερικό με μια έξαλλη κοινή γνώμη. Και με τις πληροφορίες για νέες αποκαλύψεις, οι οποίες αγγίζουν και το οικογενειακό του περιβάλλον, να πληθαίνουν.