«Για 363 ημέρες τον χρόνο είμαστε φίλοι, οικογένεια, αγαπημένοι. Τις ημέρες του ντέρμπι είμαστε εχθροί», δύο προτάσεις που αποτυπώνουν στο 100% την αναμέτρηση αυτήν. Ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια των αγγλικών γηπέδων. Το ντέρμπι του Μέρσεϊσάιντ είναι προ των πυλών, με την Έβερτον να υποδέχεται τη Λίβερπουλ στο πιο «καυτό» ματς που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια.

Πως η Λίβερπουλ ιδρύθηκε από μια διαφωνία των ανθρώπων της Έβερτον

Η πρώτη έδρα της Έβερτον ήταν το «Άνφιλντ». Τα «ζαχαρωτά» αγωνιζόντουσαν στο τωρινό γήπεδο της Λίβερπουλ, πληρώνοντας κάθε μήνα ένα ποσό στον ιδιοκτήτη του γηπέδου Τζον Χάουλντινγκ. Οι άνθρωποι της Έβερτον ωστόσο είχαν παράπονα για την τιμή του ενοικίου με αποτέλεσμα να αφήσουν το «Άνφιλντ» και να μετακομίσουν στο «Γκούντισον Παρκ», το οποίο βρίσκεται μόλις 980 μέτρα πιο πέρα! Ο Χάουλντινγκ δεν ήθελε να αφήσει χωρίς οικοδεσπότη το γήπεδο, ιδρύοντας τη Λίβερπουλ! Από τον Μάρτιο του 1892, Έβερτον και Λίβερπουλ αγαπούν… να αλληλομισούνται!

Η μακροβιότερη αναμέτρηση της πρώτης κατηγορίας

Ιστορικά η «μάχη» του Μέρσεϊσαϊντ είναι μια από τις πιο μεγάλες αναμετρήσεις του «Νησιού». Από το 1962 έως και σήμερα, οι δύο ομάδες του λιμανιού αγωνίζονται μεταξύ τους κάθε χρόνο για την πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Κανένα άλλο ζευγάρι στην ιστορία της λίγκας δεν έχει αγωνιστεί για τόσα συνεχόμενα χρόνια στα σαλόνια του «Νησιού»…

234 μάχες, κυρίαρχη η Λίβερπουλ

234 φορές έχουν κονταροχτυπηθεί οι δύο πλευρές του Μέρσεϊσαϊντ. Η κόκκινη μεριά είναι αυτή που έχει πανηγυρίσει τις περισσότερες φορές και μάλιστα με διαφορά. 93 νίκες μετράει η Λίβερπουλ, την ώρα που η Έβερτον έχει φύγει ως νικήτρια από το γήπεδο μόλις 66, με τις ισοπαλίες να είναι στις 75. Η μεγαλύτερη νίκη σε εύρος ανήκει επίσης στους πρωταθλητές Αγγλίας, όταν είχαν επικρατήσει με 6-0 το μακρινό 1935!

Για την πρώτη νίκη μετά από 10 χρόνια!

Η φοβερή και τρομερή Έβερτον του Κάρλο Αντσελότι υποδέχεται τη μισητή εχθρό, έχοντας κάνει το καλύτερο της ξεκίνημα των τελευταίων, καθώς η τελευταία φορά που ξεκίνησε με τέσσερις συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα ήταν τη σεζόν 1969/70 όταν είχε φτάσει στο «Άγιο Δισκοπότηρο» του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Τα «ζαχαρωτά» χρειάζονται μια statement νίκη που λένε και στο «Νησί» για να αποδείξουν πως είναι έτοιμοι για το κάτι παραπάνω… Τι καλύτερο από το να επικρατήσουν εναντίον της μισητής συμπολίτισσας; Δέκα χρόνια συμπληρώνονται στις 17/10, από την τελευταία φορά που η μπλε μεριά του Μέρσεϊσαϊντ πανηγύρισε νίκη εναντίον της Λίβερπουλ σε επίπεδο Premier League. Εντελώς συμπτωματικά το φετινό ντέρμπι, έρχεται την ίδια ακριβώς ημερομηνία, με τους φιλάθλους της Έβερτον να ανυπομονούν περισσότερο από ποτέ για την έναρξη του παιχνιδιού.

Πρώτη φορά στην εποχή της Premier League που η Έβερτον θα αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ ως πρωτοπόρος

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Premier League οι Toffees θα αναμετρηθούν κόντρα στους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ ως πρωτοπόροι της βαθμολογίας. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έχει καταφέρει να μείνει στην κορυφή για 16 ημέρες, ενώ οι συνολικές ημέρες που είχε μείνει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας τα προηγούμενα 28 χρόνια ήταν μόλις οχτώ!

Η Άστον Βίλα διασύρει τη Λίβερπουλ και η Έβερτον κατακτάει το πρωτάθλημα!

Η Λίβερπουλ θέλει και «απαιτεί» από τον εαυτό της να αφυπνιστεί μετά την σοκαριστική ήττα με 7-2 από την Άστον Βίλα. Οι «χωριάτες» ταπείνωσαν τους πρωταθλητές Αγγλίας, ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τη σεζόν 1914/15, η ομάδα του Μπέρμιγχαμ είχε επικρατήσει με το εκκωφαντικό 6-2 των «κόκκινων». 16 χρόνια αργότερα, η Άστον Βίλα διέλυσε ξανά τη Λίβερπουλ με τον πίνακα του σκορ να γράφει 6-1. Δύο ήττες που θυμούνται καλά και στην μπλε μεριά της πόλης. Ο λόγος; Τόσο το 1915, όσο και το 1932, η Έβερτον ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας! Μια απλή σύμπτωση; Ή μήπως η ιστορία θα επαναληφθεί;

Ξύλο και περισσότερες κόκκινες κάρτες από κάθε άλλο παιχνίδι

Με τόσο μίσος, θα ήταν απίθανο να μην βλέπαμε ξύλο και σκληρά μαρκαρίσματα μέσα στο «τερέν». Είναι η πιο σκληρή αναμέτρηση του αγγλικού ποδοσφαίρου και τα στατιστικά το αποδεικνύουν. 21 κόκκινες κάρτες έχουν δώσει οι αγώνες μεταξύ τους, καθώς κανένα άλλο «δίδυμο» δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τουλάχιστον τις 15…

Μια γροθιά για το Χίλσμπορο 

Είναι η μέρα που τις ενώνει… Η τραγωδία του Χίλσμπορο είχε σοκάρει τους πάντες, όταν 96 ψυχές χάθηκαν εντελώς άδικα. Κάθε 15 του Απρίλη, το Μέρσεϊσαϊντ γίνεται μια γροθιά, τιμώντας τους 96 ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή εκείνη την ημέρα. Το 2012 συνέβη ίσως η πιο συγκινητική στιγμή των ντέρμπι, καθώς δύο μικροί φίλαθλοι των ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, δημιουργώντας με τις φανέλες τους τον αριθμό 96.