«Λυπηρή» χαρακτήρισε «οποιαδήποτε δοκιμή του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400» αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Συμμαχίας -η οποία κατά πολλούς άργησε πολλές ώρες- σε συνέχεια των χθεσινών τουρκικών ανακοινώσεων.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της απόκτησης του S-400 από την Τουρκία – πιο πρόσφατα στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 5 Οκτωβρίου».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αποτελέσει ρίσκο για τα αεροσκάφη της Συμμαχίας και μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.»

«Πρόκειται για μία εθνική απόφαση την οποία πρέπει να λάβει η Τουρκία, αλλά το S-400 δεν μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό η Τουρκία να συνεχίσει να εργάζεται με άλλους συμμάχους για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων», καταλήγει ο αξιωματούχος.

Σε δύσκολη θέση

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ αναμενόταν από χθες το απόγευμα, με τους ειδικούς να θεωρούν ότι η καθυστέρηση είναι ενδεικτική της αμηχανίας που έχει προκαλέσει η κίνηση της Άγκυρας στις τάξεις της Συμμαχίας.

Πιο γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έσπευσε χθες, Παρασκευή, να στείλει αυστηρό μήνυμα σχετικά με τα σενάρια περί εκτόξευσης πυραύλων S-400 στη Μαύρη Θάλασσα από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, η Άγκυρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Τουρκία πυροδότησε τους S-400 την ώρα της Συνόδου Κορυφής

Σημειωνεται ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε στον ουρανό από την ακτή της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναμενόταν να προβούν σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων τους S-400, σύμφωνα με τοπικό βίντεο που περιήλθε στο Reuters.

Το βίντεο, που έχει τραβηχτεί στην παραλιακή πόλη Σινώπη, δείχνει μια στενή στήλη καπνού να υψώνεται στον γαλανό ουρανό. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία είχε εκδώσει αναγγελίες που περιόριζαν τη χρήση του εναέριου χώρου και των υδάτων στα ανοικτά των παραλίων ώστε να επιτραπούν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων Τουράν Ογούζ δήλωσε πως μια προκαταρκτική εκτίμηση του χρώματος, της έντασης, της γωνίας και της κατεύθυνσης του καπνού στο βίντεο δείχνει πως επρόκειτο πιθανόν για πυραύλους S-400.

Η γωνία της στήλης καπνού δείχνει πως ο στόχος «δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δέσμευσε περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα με NAVTEX και NOTAM, ώστε να γίνουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.