Εκατόν ένας πρόσφυγες που διέμεναν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Γερμανία.

Η μεταφορά τους στη Γερμανία γίνεται στο πλαίσιο της κινητοποίησης της γερμανικής κυβέρνησης μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας και της σχετικής συμφωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 αναγνωρισμένων προσφύγων.

«Έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης»

Στην αναχώρηση των προσφύγων παραβρέθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας.

«Οι φωτιές στη Μόρια έδειξαν την ανάγκη, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν μαζί για να αντιμετωπίσουν μία ανθρωπιστική κρίση που επηρέασε την Ευρώπη», επεσήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μηταράκης. Ο ίδιος εξήγησε πως «το γεγονός ότι 1.553 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται τις επόμενες εβδομάδες στην Γερμανία είναι μία έμπρακτη απόδειξη αυτής της αλληλεγγύης», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη γερμανική κυβέρνηση, «που πρώτη έδειξε τον δρόμο για την επίτευξη μίας ισορροπημένης ευρωπαϊκής λύσης». «Η Ευρώπη στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να προτάξει την αλληλεγγύη ως βάση για τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο υπουργός.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «κάθε τέτοια πτήση απαιτεί πάρα πολλή δουλειά και συνεργασία με τα κράτη υποδοχής. Αυτό έχει επιτευχθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Η συνεργασία μέσα στο υπουργείο, διεθνώς και με όλες τις υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς φέρνει αποτελέσματα». Ευχαρίστησε και εκείνος -με τη σειρά του- τη Γερμανία «για την άψογη συνεργασία που έχουμε» και τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Προσωπικό του ΔΟΜ συνοδεύει τους πρόσφυγες

Σύμφωνα με πληροφορίες, του ΑΠΕ, από τους 101 αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ταξίδεψαν σήμερα, οι 61 είναι παιδιά, εκ των οποίων 14 βρέφη έως δύο ετών.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Κουβέιτ, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί. Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού και προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι πρόσφυγες διέμεναν σε προσωρινές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τις οποίες διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ο διεθνής οργανισμός, εξάλλου, ανέλαβε τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων και την έκδοση όλων των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου. Προσωπικό του ΔΟΜ συνοδεύει τους πρόσφυγες στην πτήση μέχρι την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ανόβερου.

Εν τω μεταξύ, άλλη μία πτήση προς τη Γερμανία με αναγνωρισμένους πρόσφυγες προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου.